Ještě to neskončilo, vzkázal exprezident Trump. Proti bezprecedentnímu verdiktu se odvolá

Donald Trump u soudu (30. 5. 2024)

Donald Trump se vyjádřil k verdiktu poroty

Někdejší americký prezident Donald Trump, jehož porota jako první bývalou hlavu státu ve čtvrtek uznala vinným z trestného činu, se co nejdříve odvolá proti rozsudku stanovujícímu výši trestu. Stanici CNN to řekl jeho advokát Todd Blanche, který stejně jako Trump označil proces za neférový. Výši trestu oznámí soudce 11. července.

Dvanáctičlenná porota v New Yorku ve čtvrtek shledala Trumpa vinným ve všech 34 bodech obžaloby z falšování finančních záznamů v souvislosti s platbami pornoherečce za mlčenlivost před volbami v roce 2016.

Blanche po vyhlášení rozhodnutí poroty vyzval soudce Juana Merchana, aby Trumpa zbavil viny. To soudce odmítl a oznámil, že o výši trestu rozhodne 11. července, tedy několik dní před sjezdem, na němž Republikánská strana vybere kandidáta do listopadových prezidentských voleb, jímž bude podle všeho právě Trump.

„Odvoláme se hned, jak to bude možné,“ řekl Blanche stanici CNN. Newyorská pravidla podle něj stanovují, že odvolání je možné podat ve chvíli, kdy je známa výše trestu. Trump by mohl dostat až čtyři roky vězení, právní experti však očekávají, že mu soudce udělí spíše podmíněný trest a pokutu.

Po odvolání se podle odhadů amerických komentátorů soud potáhne dlouhé měsíce a pravomocný verdikt bude znám až po prezidentských volbách. V kandidatuře ani případnému zvolení čtvrteční uznání viny porotou Trumpovi nebrání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Odsouzení může Trumpovi ve volbách velmi uškodit. Trest prý ale bude mírný, míní amerikanista.

Tagy: