Královské chutě v Kostelci nad Orlicí: Food festival spojil tradici s vizí monarchie


Kostelec nad Orlicí ožil poosmé velkým food festivalem, který se odehrál v areálu Nového zámku. Do zámeckého parku rodu Kinských se sjeli prodejci a výrobci kulinářských specialit z celé republiky a návštěvníci si mohli užít nejen dobré jídlo, ale také nevšední atmosféru.
Food festival získal podporu i Českého královského institutu, a tak se kromě ochutnávek stalo tématem i to, jak by vypadala česká společnost, kdyby v čele nestál volený prezident, ale dědičný panovník.
Piknik v zámeckém parku
Hlavní postavou dne byl hostitel, šlechtic a historik František Kinský. Ten s úsměvem přiznal, že se na dobroty sám opravdu těšil:
Viděl jsem úžasné jahody, palačinky s borůvkami a samozřejmě skvělou zámeckou kuchyni, kterou vede můj syn. Mohu jen doporučit. Kostelecký zámek se stal společenským centrem, kde se lidé chtějí potkávat – a dobré jídlo k tomu patří za všech okolností.“
Pokud by měl vybrat nejoblíbenější kuchyni, odpověď byla jasná: „Mám rád středomořskou kuchyni, Itálii a Španělsko, ale česká kuchyně je prostě česká. Moje postava o tom trochu vypovídá,“ dodal Kinský s nadsázkou.
Symbolika podzimu i monarchie
Pro Český královský institut byl festival příležitostí, jak se představit veřejnosti. „Je to pro nás symbolické rozloučení s létem. Zároveň setkání lidí, kteří mají rádi jídlo i historii. Parkoviště je plné a atmosféra výborná,“ uvedl ředitel institutu Zdeněk Prázdný.
Institut připomíná, jak by mohla vypadat Česká republika jako konstituční monarchie. „Striktně technicky by muselo dojít ke změně ústavního zákona, aby místo voleného prezidenta nastoupil dědičný panovník. Politická reprezentace by k tomu musela mít důvod. Myšlenku proto šíříme a otevíráme veřejnou diskusi,“ vysvětluje Prázdný.
Co by nesmělo chybět na královském stole?
Návštěvníci se shodli, že by na královském stole měly být především základní české speciality: výborný chléb, koláče z Letohradu nebo kvalitní víno. „Králové pili víno a šlechtici také. A když budou i bubliny, tak jedině dobře,“ smáli se hosté.
O skutečných dobrotách minulosti pohovořil Petr Sklenář, majitel farmářské prodejny Nameleme: „Na královských stolech převládala zvěřina, drůbež jako křepelky nebo bažanti. A pro lid byly typické brambory s tvarohem, se smetanou a s tím, co si sami vypěstovali.“
Podle Sklenáře bylo jídlo odjakživa i symbolem moci: „Když se ženil Petr Vok, teklo víno v kašnách a pekly se desítky volků. Jídlo deklarovalo hojnost a sílu, dnes je to spíše otázka úcty a tradice.“
Monarchie jako společenská noblesa?
Návštěvníci festivalu vnímali myšlenku monarchie různě – někteří ji považovali za atraktivní z pohledu turistického ruchu, jiní jako návrat noblesy, která v dnešní politice často chybí.
František Kinský k tomu dodal: „Dovedu si představit konstituční monarchii. Monarcha by byl spíše reprezentativní osobností, zatímco parlament by měl všechny pravomoci. Takový model znám ze svých cest po světě.“
Slavnost chutí i inspirace
Food festival v Kostelci nad Orlicí ukázal, že spojení gastronomie a historie může být pro veřejnost velmi atraktivní a inspirativní. Návštěvníci si odnesli nejen plné žaludky, ale také náměty k debatám nad tím, jak by mohla vypadat česká monarchie 21. století.