Spalující výheň sežehne Evropu: Teploty vystřelí až na 45 °C ve stínu, vliv má africký fenomén

Na jihu Evropy nastupuje vlna veder.

Pekelné vedro v Evropě

Na jihu Evropy očekávají meteorologové zatím nejteplejší týden v tomto roce. Počasí ovlivní tlaková výše Caronte přicházející z Afriky, která přinese spalující teploty, jež mohou dosáhnout až 45 °C ve stínu.

V jižních částech Itálie může teplota tento týden vystoupat až na 43 °C, upozorňuje web Adnkronos s tím, že největší vedra se čekají ve čtvrtek a pátek.

V Římě, Florencii a Bologni je už nyní vyhlášen nejvyšší stupeň varování před horkem. Římské pohotovosti vyhledávali v pondělí především starší lidé trpící dehydratací. Turisté stáli v italské metropoli před kašnami ve frontách. Kdo se chtěl osvěžit a zchladit, musel čekat i několik minut. Kavárny a restaurace používají rozprašovače a ventilátory, aby svým hostům ulevily od únavného horka, uvedla agentura.

ČTĚTE TAKÉ: V Česku udeřila neobvyklá supercela, urazila přes 200 kilometrů. Hrozil i „vláčkový efekt“

Na jihu Itálie, nedaleko Apulie, v sobotu kvůli horku zemřeli na pláži dva senioři, další člověk přišel o život v Římě. Čtvrtou obětí se v neděli stal sedmdesátiletý muž na pláži poblíž Bari na jihu země.

Vysoké teploty převládají také v Řecku a ve středu by intenzivní vlna veder měla udeřit i ve Španělsku. „Teploměry od poloviny týdne raketově vystřelí nahoru. Již ve čtvrtek naměříme v několika městech teploty přes 40 °C, mezi pátkem a sobotou by to mohlo být až 45 °C ve stínu,“ upozornil meteorolog Mario Picazo z webu eltiempo.es.

Až 41 °C očekávají meteorologové také v Bulharsku, informoval web Nova. V souvislosti s extrémními teplotami se tam v posledních dnech rozšířilo několik lesních požárů, nejvíce byl zasažen jihovýchod této balkánské země. Do boje s požáry v okolí Plovdivu byla nasazena armáda a místy je odkláněna doprava pro hladký průjezd hasičů. Nikdo tam zatím při požárech nebyl zraněn.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Smrtící hurikán Beryl. Hned na začátku sezóny překonal dávný rekord, vědci se bojí, co přijde

Tagy: