Čínský podvod na turisty. Nejvyšší vodopád v zemi napájí trubka, park se hájí počasím

Bouřlivou diskuzi na sociálních sítích vyvolalo video pořízené u známého čínského vodopádu Jün-tchaj. Záběry jednoho z turistů totiž ukazují, že přírodní atrakce je kromě svého přírodního zdroje napájena navíc ještě vodovodním potrubím zabudovaným do skalní stěny. Představitelé parku, v němž se vodopád nachází, se k „vylepšení“ přiznali. Hájí se však nutností zavést takové opatření kvůli nestálosti počasí. Informace přinesl web americké televizní stanice CNN.

„To jsem musel překonat složitou cestu ke zdroji vodopádu Jün-tchaj, abych se díval na trubku?“ napsal autor k videu, které během několika dnů nasbíralo na čínských sociálních sítích Weibo a Douyin desítky milionů zhlédnutí.

K TÉMATU: U slavného norského skaliska došlo k tragédii. Z výšky několika stovek metrů se zřítil muž, nepřežil

Oblíbený turistický cíl se nachází v horském parku Jün-tchaj, který leží v provincii Che-nan na severu centrální Číny. Park má hodnocení pěti A, tedy nejvyšší ohodnocení, které může tamní ministerstvo kultury a cestovního ruchu udělit, informuje web CNN.

Oficiální webové stránky parku popisují vodopád o výšce 312 metrů tak, „jako by Mléčná dráha letěla dolů k zemi“. Po zveřejnění videa však představitelé turistické atrakce přiznali, že dechberoucí přírodní jev je „napájen velkou trubkou, jež je nenápadně nainstalovaná do skály“, píše web New York Post.

„Jakožto sezónní atrakce nemohu návštěvníkům zaručit, že mě za každého ročního období uvidí v nejkrásnější formě,“ stylizovali se zaměstnanci do personifikovaného vyjádření vodopádu, jímž reagovali na bouřlivou odezvu na sítích.

„Během období sucha jsem si proto musel pořídit malé vylepšení, abych vypadal co nejlépe, když se na mě přijedou podívat přátelé,“ cituje dále web BBC.

Někteří komentující se však jednání parku zastali. „Je to pochopitelné. Mnoho lidí by bylo zklamaných, kdyby nakonec nic neviděli,“ stojí pod příspěvkem. Zastánci opačného tábora však obvinili vedení parku z toho, že „nerespektuje řád přírody ani turisty“. Současně se také ozvaly hlasy, které zpochybňují prvenství vodopádu. Úřady ho totiž vychvalují jako „nejvyšší vodopád s nepřetržitým proudem vody v celé zemi“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Morbidně obézní miss Alabamy? Nezdravý příklad dětem, píší lidé. Poslala jim laskavý vzkaz

Tagy: