Oko za oko, výkal za výkal, zní ze Soulu. Severokorejský nálet je nechutný, reaguje

Odpadky, použité baterie, ale také exkrementy. Takové „dárky“ poslali Severokorejci nafukovacími balony svým jižním sousedům přes hranice. Poněkud netradiční nálet měl být odplatou Pchjongjangu za protirežimní letákové kampaně jihokorejských aktivistů. Někteří obyvatelé Soulu oslovení reportérem CNN Prima NEWS nad incidentem mávli rukou a označili ho za dětinský, jiní už slibují obdobně „fekální“ odplatu. „Však my jim to vrátíme. A dvakrát tolik,“ řekl redakci místní dobrovolný průvodce Nam Či-ho.

Středeční ráno bylo pro mnohé Jihokorejce velkým překvapením. Podle českého koreanisty Nikoly Polubědova přišlo lidem na mobil varování před „severokorejskou letákovou kampaní“, překlad pro cizince krapet dramatičtěji upozorňoval na „nálet“. Nikdo však nečekal, že půjde o více než 260 nafukovacích balonů s odpadky.

„U hranic se neustále něco děje, už to ani nevnímám. Ani to, když Severní Korea zkouší odpálit balistické střely, prostě jsme si zvykli. Když jsem se ale na internetu dočetl, že vyslali balony se starým oblečením či výkaly, musím říct, že mě to docela pobavilo,“ svěřil se reportérovi CNN Prima NEWS v Soulu vysokoškolák a dobrovolný průvodce Nam Či-ho.

Sociální sítě ve středu zaplavily fotografie popadaných balonů, na kterých byly přivázané také staré baterie, pytle s hlínou či zrezivělé trubky. Některé balony jsou podle místních médií dokonce stále ve vzduchu. Na kontrolu a sběr předmětů z balonů Soul nasadil specializované vojenské síly, včetně jednotky pro boj s chemickými a biologickými zbraněmi. Úřady obyvatele varovaly, aby se od shozených předmětů drželi dál a v případě jejich nálezu informovali armádu.

V neděli vydal náměstek severokorejského ministra obrany prohlášení, v němž varoval, že v reakci na létání „špinavých věcí“ do KLDR budou do Jižní Koreje zaslány „hromady odpadkového papíru a špíny“. Narážel tak zřejmě na to, že také z jihu na sever létají balony, ačkoliv se jejich obsah diametrálně liší.

Většinou je vysílají aktivisté a nesou letáčky kritické k Pchjongjangu, informace o demokratické společnosti a v některých případech i flash disky s jihokorejskou hudbou. Mnohdy jde o uprchlíky před režimem Kim Čong-una, kteří se snaží své krajany povzbudit k tomu, aby též utekli z totalitní země, kde je svoboda na míle vzdáleným luxusem.

„Podle mě si jen vybíjejí frustraci z toho, že se jim nepovedl start špionážního satelitu. Vždyť jim vybuchl ve vzduchu hned po startu (KLDR se pokusila vypustit raketu se špionážní družicí v pondělí 27. května, pozn. red.). Pak poslali střelu nad Japonsko, aby akorát trefili moře. Je to takové dětinské gesto,“ řekla reportérovi svůj názor Park Či-un, obyvatelka Soulu a grafická designérka.

Bude mít „exkrementový nálet“ nějakou další dohru? Někteří lidé na sociálních sítích už přemýšlí nad podobným balonovým náletem, i když je od toho místní úřady odrazují. „Oko za oko, výkal za výkal. Však my jim to vrátíme. A dvakrát tolik,“ dodal Nam Či-ho s nadsázkou. „Ale abych řekl pravdu, je to nechutné, když přemýšlím nad tím, jak museli ty pytle plnit exkrementy. Snad nikomu nespadly na hlavu,“ konstatoval.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Palestinské ženy a děti zabíjela americká munice, píše CNN. Popsal útoky Izraele.

Tagy: