Zřícení vojenského vrtulníku v ruské Kalužské oblasti. Posádka zahynula, potvrdil gubernátor

V ruské Kalužské oblasti jihozápadně od Moskvy se zřítil vojenský vrtulník Mi-28. Posádka zahynula, uvedla ve středu agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo obrany.

Podle ministerstva byla příčinou havárie pravděpodobně technická závada během plánovaného letu. Neuvedlo, kolik lidí bylo na palubě, Mi-28 má ale obvykle dvoučlennou posádku, informuje agentura Reuters.

ČTĚTE TAKÉ: Ukrajinci slaví zásah významného cíle. Poškodili poslední trajekt Rusů, spojoval je s Krymem

Pád vrtulníku potvrdil gubernátor Kalužské oblasti Vladislav Šapša. Na místě podle něj pracují záchranáři a vyšetřovatelé.

K podobnému incidentu došlo před rokem v květnu nad Ruskem anektovaným Krymem, kdy se zřítil jiný Mi-28. Ruská tisková agentura TASS tehdy uvedla, že příčinou pádu mělo být také selhání techniky.

Agentura Reuters v souvislosti se zřícením vrtulníku tehdy připomněla, že od ruské invaze na Ukrajinu se Krym opakovaně stal terčem dronových útoků a jen dva týdny před incidentem vzplál zásobník s palivem v největším městě poloostrova Sevastopolu, podle místní ruské správy zřejmě po dronovém útoku. Ukrajina se k podobným incidentům nehlásí, ukrajinští představitelé po nich ale často zveřejňují ironické příspěvky na sociálních sítích, které zapojení Kyjeva naznačují.

Dvoumístný bitevní vrtulník Mi-28 je ve službě od konce 80. let 20. století, informuje portál Defense Blog. Stroj je určen k plnění řady úkolů včetně ničení tanků a obrněných vozidel, ale i pomalu letících vzdušných cílů, jako jsou bezpilotní drony.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Rusko ztratilo již 100 elitních tanků T-90M. Podívejte se na sestřih ukrajinské demolice

Tagy:
Moskva dopravní nehoda obrana letecká nehoda Rusko katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události Mil Mi-28