Kdo je šéf Telegramu, kterého drží Francie? Zatčení Durova je problém i pro ruskou armádu

Po založení dvou klíčových sociálních sítí v Rusku si vysloužil přízvisko „ruský Mark Zuckerberg“. Pavel Durov je záhadný miliardář, o kterém toho svět doposud věděl jen málo. Když ho ale o víkendu zatkly francouzské úřady, vyrojila se o něm spousta informací. Některé z nich mohou znamenat problém pro ruskou armádu, píše Euronews.

Jako většina šéfů velkých sociálních sítí se Durov na veřejnosti příliš neukazuje. Tvář ruského internetového života přitom formuje už dlouhá léta. Miliardář a libertarián spoluzaložil v roce 2006 sociální síť VKontakte, obdobu amerického Facebooku.

DÁLE ČTĚTE: Ukrajina a Rusko si vyměnily válečné zajatce. Stalo se tak poprvé od dobývání Kursku

Jenže jeho volnomyšlenkářský přístup se nesetkal s pochopením ruských úřadů a Durov se tak brzy dostal do hledáčku Kremlu. Nakonec musel VKontakte prodat. V roce 2013 ale Durov založil další a snad ještě populárnější sociální síť – Telegram. Píše o tom list The Guardian.

Ruský podnikatel postavil úspěch platformy na minimální cenzuře, na síti je možné publikovat i explicitní obsah, který mohou sledovat uživatelé z celého světa. Díky otevřenosti platformy si Telegram oblíbili například prodemokratičtí demonstranti v Hongkongu, Íránu nebo Bělorusku. Telegram je rovněž klíčový komunikační kanál pro Rusy i Ukrajince.

Telegram používají i vojáci

Web Euronews upozornil, že pro Rusy představuje Telegram hlavní alternativu k ústřední ruské propagandě. Dokonce ho prý využívají i ruští vojáci na frontě.

„Není to jen zdroj zpráv, ale je to klíčová aplikace, která se používá ke koordinaci akcí na různých úrovních – k ukládání videí, ke sdílení velkých souborů a podobným věcem. Máte také spoustu kanálů více či méně přímo propojených s Kremlem nebo s ruským ministerstvem obrany,“ řekla Euronews Christine Dugoin-Clémentová, výzkumnice ze Sorbonne Business School.

Durova o víkendu zadržely francouzské úřady právě kvůli tomu, že svůj obsah na své sociální síti dostatečně nemoderuje. Stejná věc vadí i ruským úřadům, které chtěly už dříve síť zrušit, po vlně protestů ale raději přistoupily k regulaci – větší účty na Telegramu jsou proto pod dohledem Kremlu. Na síti působí i ruští váleční blogeři, kteří často i kriticky komentují ruské tažení na Ukrajině.

Web Euronews napsal, že Rusko se kvůli zadržení Durova ve Francii může pokusit Telegram znovu zablokovat. Také je pravděpodobné, že aktivitu na síti omezí ruští vojáci, kteří se teď budou bát, že k jejich komunikaci získá přístup Západ.

„Tato nejistota bude mít pravděpodobně dopad na ruské operace na frontě, i když se zdá nepravděpodobné, že by francouzské orgány mohly informace ze zašifrovaných chatů zveřejnit,“ uvedl web Euronews.

„Mohly by se o to pokusit. Bylo by to nezákonné, protože na úrovni EU neexistuje žádné rozhodnutí o tom, že by bylo povoleno číst zprávy,“ komentoval Axel Legay z Ecole Polytechnique de Louvain.

Durov vedle tvorby populárních sociálních platforem proslul jako fanoušek kryptoměn, založil i svou vlastní s názvem toncoin. Její cena s Durovovým zatčením prudce klesla.

Ruský podnikatel je známý také pro své dárcovství spermatu. Tvrdí, že je biologickým otcem více než sta dětí po celém světě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Alarmující útok na západ Ukrajiny. V akci jsou i spojenecké stíhačky, potvrdila polská armáda

Tagy: