Věděl Západ o chystaném útoku Ukrajinců na Rusko? Spojenci poskytli Kyjevu satelitní snímky

V době kolem překvapivého vpádu ukrajinských jednotek do Ruska získal Kyjev satelitní snímky Kurské oblasti od Spojených států a Velké Británie. Vyplývá to z informací listu The New York Times. Dosud se přitom nevědělo, k jakým informacím o útoku měli spojenci přístup.

Když ukrajinská armáda na začátku srpna podnikla nečekaný přeshraniční výpad do Kurské oblasti, byli v šoku nejen Rusové, ale i spojenci. List The Kyiv Independent napsal, že Ukrajina nechtěla Američany a další alianční partnery informovat předem, protože se prý bála, že Západ operaci zatrhne kvůli strachu z ruské reakce.

K TÉMATU: Bělorusko soustřeďuje u ukrajinských hranic silné vojenské jednotky a techniku, tvrdí Kyjev

Teď ale přišel list The New York Times s novými informacemi, které ukazují, že útok v Kurské oblasti není tak docela ukrajinskou sólo akcí.

„Ve dnech po ofenzivě poskytly Spojené státy a Velká Británie Ukrajině satelitní snímky a další informace o Kurské oblasti – podle dvou představitelů západní diplomacie ne proto, aby pomohly Ukrajině proniknout hlouběji do Ruska, ale proto, aby její velitelé mohli lépe sledovat ruské posily, které by na ně mohly zaútočit nebo odříznout jejich případný ústup zpět na Ukrajinu,“ napsal list.

USA se tím nadále distancují od názoru, že by podporovaly ukrajinský útok na Rusko. Zjištění ale ukazuje, že Washington měl informace dříve, než se dosud vědělo, a poskytnutím strategických dat pomohl ukrajinskou operaci zefektivnit.

Ukrajinská agentura Unian dokonce uvedla, že k poskytnutí satelitních snímků Kurské oblasti mělo dojít ještě před zahájením ofenzivy. Zda k tomu došlo nezávisle na plánování akce, ale jasné není.

USA hodnotí ukrajinské slabiny

Američtí představitelé veřejně nadále upozorňují na rizika probíhající operace v Kurské oblasti. Podle nich Ukrajinci vyčleněním dalších sil do Kurské oblasti vytváří slabiny podél frontové linie na východě Ukrajiny, zejména v oblasti Donbasu, kde obránci čelí intenzivnímu ruskému útoku.

Na druhou stranu ale USA svého evropského spojence chválí. Na rozdíl od loňské neúspěšné protiofenzivy se teď Ukrajině údajně podařilo aplikovat západní moderní styl vedení války.

„Američtí vojenští představitelé paradoxně tvrdí, že díky kurské ofenzívě se Ukrajině konečně podařilo ukázat, že umí vést manévry kombinovaných sil – synchronizované útoky pěchoty, obrněných a dělostřeleckých jednotek. Během loňské neúspěšné ukrajinské protiofenzívy měly ukrajinské síly potíže s kombinovaným vedením bojů, přestože se na tento styl vojáci měsíce připravovali,“ napsal list The New York Times s odvoláním na americké zdroje.

Ukrajinci měli v minulém týdnu podniknout protiofenzivu také na svém vlastním území, a to v Luhanské oblasti. Rusko obratem podniklo tvrdý útok na západ Ukrajiny. Kvůli úderům vzlétly do vzduchu polské a spojenecké stíhačky.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Alarmující útok na západ Ukrajiny. V akci jsou i spojenecké stíhačky, potvrdila polská armáda

Tagy: