Jiří Paroubek o prezidentských kandidátech: Jejich výkony jsou trapné. Nerudová už je mimo

Prezidentské televizní debaty bývalý premiér ČR Jiří Paroubek sleduje se zájmem. Kdo ho v nich nejvíce zaujal, a naopak zklamal? Kdo na Pražském hradě podle něj vystřídá Miloše Zemana? A jak hodnotí jeho dvě volební období v prezidentské funkci? Nejen o tom promluvil pro CNN Prima NEWS.

Výkony jednotlivých kandidátů bývalého politika Jiřího Paroubka nemile překvapily. „Je to druhá liga. Byl jsem zklamaný, že se jich nezúčastňoval Andrej Babiš, pak jsem ale pochopil, proč tam nechodil. Až na výjimky jsou výkony lidí, kteří kandidují a chtějí se stát hlavou státu, na úrovni trapnosti,“ uvedl Jiří Paroubek pro CNN Prima NEWS.

Že týden před volbami odstoupil odborový předák Josef Středula, prý očekával. „Avizoval jsem to prakticky hned, jak oznámil svoji kandidaturu. Nahecoval ho do toho Sobotka (Bohuslav Sobotka, bývalý předseda vlády ČR a bývalý předseda ČSSD, pozn. red.) a spol. Jeho kandidatura měla znepříjemnit kandidaturu Babišovi, což se nepovedlo. Středulova podpora veřejného mínění se limitně blížila nule, někde mezi 2 až 3 procenty. Proto pak udělal tohle gesto, což je absolutní trapnost. Politicky ho to zničilo. Myslím, že bude mít velké problémy udržet se v čele odborů. To, že pak vyjádřil podporu pravicové kandidátce Danuši Nerudové, je už moc,“ míní Paroubek, který už ví, komu dá svůj hlas. „Volit určitě půjdu, ale jméno si nechám pro sebe,“ uvedl bývalý český premiér.

Nechápe prezidentův názorový obrat směrem k Rusku

Přestože průzkumy favorizují generála Petra Pavla, jako jasného vítěze ho ale ještě nevidí. „Do druhého kola zbývá čtrnáct dní, což je ještě dlouhá doba. Stát se může ledacos. Do finále podle mě nepostoupí Nerudová, ta už je úplně mimo, ale Babiš. Pak to bude kdo s koho. Oba mohou během toho času udělat nějakou chybu, nebo naopak kroky, které povedou k vítězství. Hlavně třetina voličů je ještě nerozhodná,“ upozornil Paroubek.

Desetileté období Miloše Zemana v roli prezidenta hodnotí vesměs kladně. „Pokud bych ho měl oznámkovat, bylo by to mezi dvojkou a trojkou. Neviděl bych to jeho období nějak skepticky. Volil jsem ho jak v roce 2013, tak i v roce 2018. Shodoval jsem se s ním v převážné většině sociálních otázek, kde máme podobné názory na řešení. Samozřejmě by se ale našly věci, s kterými jsem s ním nesouhlasil. Pokud jde o jeho zahraniční politiku, nepochopil jsem jeho obrat z poslední doby, v podstatě rusofobní rétoriku,“ uzavřel Jiří Paroubek.

Tagy: