Jít s ANO? To fakt není pravděpodobné. Bartoš odmítl Babišovu nabízenou ruku

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

PARTIE Terezie Tománkové 4.10.2020 2/2

Kdo sledoval sobotní tiskovou konferenci premiéra Andreje Babiše (ANO) po vyhlášení krajských a senátních voleb, mohl mezi řádky postřehnout lehké nadbíhání Pirátům. „Vždycky jsem je bral jako hlavního spojence,“ prohlásil Babiš. Lídr Pirátů Ivan Bartoš nabízenou spolupráci v nedělní Partii Terezie Tománkové odmítl.

„Vždycky jsem bral Piráty jako hlavního spojence. Protože nejsou tradiční demokratická strana, tak jsem je ve volbách 2017 bral jako spojence,“ prohlásil na tiskové konferenci po vyhlášení volebních výsledků Babiš. „Kdysi jsem si myslel, že budeme společně spolupracovat, ale to nedopadlo,“ dodal.

Pirátský předseda Bartoš prý výrok premiéra zaznamenal. Potvrdil, že s Babišem v minulosti několikrát jednal. „Za historii hnutí ANO jsem se s panem premiérem sešel asi třikrát, byly to tři schůzky za osm let. Řešili jsme spolu korupci při výstavbě dálnice D11, každý to může dohledat v naší evidenci schůzek,“ uvedl v Partii Bartoš.

Na otázku, jestli si umí představit jít s hnutím ANO do vlády, odpověděl, že ne. „Hnutí ANO je premiér Babiš, tak to fakt není pravděpodobné. To by se musel stát nevím jaký zázrak,“ odmítl Bartoš.

Dodal, že jeho partaj má danou povolební strategii. „Ta jasně hovoří o podmínkách spolupráce. Musí tam být lidé, kteří nemají škraloup z minulosti a nemohou být ve střetu zájmů,“ prohlásil Bartoš. Střet zájmu podle něj má jak premiér Babiš, tak nový ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

ODS má jít v koalici, míní Stanjura

Piráti nyní řeší, jestli do sněmovních voleb příští rok půjdou v koalici s hnutím STAN. Rozhodnout by se mohlo během října. „Ta jednání probíhají. Není to žádné tajemství za zavřenými dveřmi. Připravujeme analýzu pro členskou základnu. Není to tak, že sečtete čísla a máte výsledek. Je důležitá programová souhra. Naše politika není antiBabiš. Musíte nabídnout funkční program pro budoucí vládu. Tímto směrem míří naše analýzy,“ řekl v Partii Bartoš.

Předvolební koalici vyjednává i ODS, která by se mohla spojit s lidovci a TOP 09. Šéf poslanců ODS a první místopředseda strany Zbyněk Stanjura v Partii prohlásil, že pokud má ODS sestavovat vládu, měla by jít do velkých voleb v předvolební koalici.

Tagy: