Vakcína způsobila nevysvětlitelnou nemoc. Johnson & Johnson přerušuje testování

vakcína na koronavirus

Americká firma Johnson & Johnson v pondělí dočasně pozastavila testování své vakcíny proti COVID-19. Společnost to uvedla poté, co se u jednoho z testovaných dobrovolníků rozvinula „nevysvětlitelná nemoc“. Informoval o tom web CNN.

Americký farmaceutický gigant, vyrábějící mimo jiné také zdravotnické, toaletní a hygienické zboží, je jednou z řady společností, které usilují o výroby první funkční a bezpečné vakcíny proti onemocnění COVID-19.

Firma je v současné době v poslední etapě třífázového klinického vývoje, během kterého je vakcína podávána tisícům dobrovolníků a testována právě na účinnost a bezpečnost. Další účastníci testů dostávají jen placebo.

Ve třetí fázi je na 60 tisíc testovaných

Společnost Johnson & Johnson minulý měsíc sdělila, že k třetí fázi testování eviduje šedesát tisíc lidí na třech kontinentech. V pondělním vyjádření pak americký gigant informoval, že nemoci, včetně těch vážných, jsou „očekávanou součástí jakékoli klinické studie“ a že jejich počet „se může s nárůstem účastníků přiměřeně zvyšovat“.

Výrobce poznamenal, že je rovněž rozdíl mezi pozastavení studie, které iniciuje samotná společnost, a přerušením, které by případně zavedl regulační zdravotní úřad.

Firma Johnson & Johnson uvedla, že dodržuje všechna bezpečnostní opatření. Nemoc jednoho z testovaných dobrovolníků je údajně pod kontrolou jak firemních lékařů, tak odborníků z nezávislé komise pro sledování bezpečnosti.

Tagy: