Pohádková svatba jordánského prince s dcerou podnikatele. Na oslavě zazářili i William s Kate

Jordánský korunní princ Husajn se ve čtvrtek oženil se svou saúdskoarabskou snoubenkou Rádžvou. Mezi svatebními hosty byli i britský následník trůnu princ William s manželkou princeznou Catherine, nizozemský král Vilém-Alexandr či americká první dáma Jill Bidenová.

Devětadvacetiletá nevěsta je dcerou saúdskoarabského podnikatele a vystudovala architekturu ve Spojených státech. Podle zpráv v arabském tisku je vzdálenou příbuznou saúdskoarabské královské rodiny. Je o dva měsíce starší než její choť, korunní princ Husajn, syn jordánského krále Abdalláha II. a královny Ranji. Zásnuby byly oznámeny loni v srpnu.

ČTĚTE TAKÉ: Devět dní kralování. Karel už délkou vlády předčil některé bývalé panovníky Anglie

Nevěsta v elegantních bílých šatech přijela do paláce Zahrán ve voze Rolls-Royce Phantom z roku 1968, který byl vyroben na zakázku pro princovu prababičku. Korunní princ ve slavnostní vojenské uniformě přijel dříve.

Tradiční muslimský svatební obřad se konal v květinami vyzdobeném altánu obklopeném upravenými zahradami. Po podpisu svatební smlouvy propukl dav v potlesk. Po svatbě následovala recepce, zábavní program a státní hostina, na níž jordánská královská rodina přivítala více než 1 700 hostů.

Sváteční atmosféra panovala v celém Jordánsku. Několik kilometrů od paláce v zaplněném starořímském amfiteátru diváci na širokoúhlé obrazovce sledovali, jak manželé zpečetili svůj slib a vyměnili si prstýnky.

Krátce poté dav čítající asi 18 tisíc lidí začal nadšeně pískat a mávat jordánskými vlajkami. Kulturní akce se v souvislosti s královskou svatbou konají už několik týdnů.

Podle agentury AP tento sňatek osvěžuje image jordánské monarchie a mohl by Jordánsku, které je ceněno pro svou dlouhodobou stabilitu, pomoci navázat strategické partnerství se Saúdskou Arábií, zemí bohatou na ropu.

Tagy:
Anglie Rolls-Royce Phantom Jordánsko svatba USA Jill Bidenová Abdalláh II. William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu korunní princ