Jsem překvapený, že vláda funguje. Kompromisy dělat musíme, co nám zbývá, přiznal Benda

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 20.8.2023

Současná vládní koalice je poměrně nesourodá. Jsem překvapený, že docela dobře funguje, řekl v Partii Terezie Tománkové předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda. Podle něj je to jedním z důvodů, proč kabinetu Petra Fialy (ODS) důvěřuje pouze malá část Čechů. Podle průzkumu CVVM mu plně důvěřují pouze dvě procenta Čechů.

„Současná vláda vznikla jako odpor společnosti proti souvládí Miloše Zemana a Andreje Babiše. Kabinet není přirozeně konzistentní, proto je míra ztotožnění voličů s ní mnohem nižší a bude mnohem víc odpovídat parlamentu. Ten měl vždycky důvěru mnohem nižší, protože lidé cítili, že je nějakým způsobem rozdělený,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Benda.

ČTĚTE TAKÉ: Ani kdyby padaly trakaře, k Nejedlému bych si nesedl. Rakušan odsoudil Blažkovu schůzku

Poslanec tak vysvětloval, proč je důvěra Čechů ve vládu Petra Fialy tak nízká. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z minulého pondělí vládě důvěřuje čtvrtina dotázaných. To představuje pokles o sedm procent ve srovnání s obdobím od dubna do května, kdy CVVM důvěru v kabinet naposledy měřilo. Vládě rozhodně důvěřují pouze dvě procenta dotázaných.

Benda v Partii Terezie Tománkové řekl, že je sám překvapený, že strany vládní koalice spolupracují tak dobře. „Kabinet je vládou poměrně nesourodou. Jsem překvapený, že vlastně docela dobře funguje, protože v ní zasedají strany od konzervativní ODS až po levicové Piráty,“ uvedl předseda poslanců občanských demokratů.

„Spousta voličů mi říká: ‚Jak tam s nimi můžete sedět? Vždyť vy děláte kroky, které jsou kompromisní.‘ A já jim na to říkám: ‚Co jiného, než dělat kompromisní kroky, nám zbývá,‘“ prohlásil Benda.

Zároveň uvedl, že v polovině volebního období nemá smysl věnovat pozornost průzkumům. „V půlce volebního období člověk nemá koukat na průzkumy veřejného mínění. Měl by dělat to, o čem je přesvědčený, že je správné,“ dodal poslanec.

Na celý pořad Partie Terezie Tománkové s poslanci Markem Bendou (ODS) a Alešem Juchelkou (ANO), místopředsedkyní Poslanecké sněmovny Věrou Kovářovou (STAN) a europoslankyní Kateřinou Konečnou (KSČM) se můžete podívat ve videu v úvodu článku. Poslanci debatovali mimo jiné o schůzce ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s Martinem Nejedlým, projednávání konsolidačního balíčku či kandidatuře Danuše Nerudové do Evropského parlamentu.

Tagy: