Jsem ráda, že věda dostala slovo, říká vítězka ankety Žena Česka Jitka Palich Fučíková

Anketu Žena Česka ovládla imunoložka Jitka Palich Fučíková.

Ženou Česka je imunoložka Palich Fučíková

Držitelkou Ceny Laty Brandisové a Ženou Česka je imunoložka Jitka Palich Fučíková. „Myslím, že ať už by byl oceněn jakýkoliv obor, tak je skvělé, že taková soutěž vznikla a že se zviditelňují ženy, které ve svých oborech něco znamenají,“ komentovala vítězství lékařka, která se podílí na vývoji vakcíny proti rakovině. Je také autorkou desítek zahraničních publikací a již dříve si vysloužila řadu prestižních ocenění, jako například Českou hlavu.

Titul ŽENA ČESKA a Cenu Laty Brandisové získala pro rok 2024 profesorka Jitka Palich Fučíkovávýznamná česká imunoložka, která se věnuje imunoterapii nádorových onemocnění. Na půdě 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a společnosti SOTIO Biotech pracovala na vývoji a testování vakcíny proti rakovině plic, prostaty a vaječníků, kterou v rámci řady klinických studií obdržely stovky pacientů nejen v Česku, ale i v předních lékařských a onkologických centrech po celém světě.

ČTĚTE TAKÉ: Klidně seďte i nahrbení, říká fyzioterapeut. Ani cvičit nemusíte jen s rovnými zády

Se svým týmem pracuje na definici tzv. prediktivních markerů, ukazatelů na nádorové buňce, díky nimž by v budoucnu měl každý pacient dostávat tu nejvhodnější léčbu, která zlepší jeho prognózu.

„Je to ocenění veškeré práce, výzkumné nebo pedagogické, a zároveň obrovská motivace do budoucna. Myslím, že ať už by byl oceněn jakýkoliv obor, je skvělé, že taková soutěž vznikla a že se zviditelňují ženy, které ve svých oborech něco znamenají. A podpora vědy je klíčová. Uvědomuji si to každý den, když vidím studenty. Jsem moc ráda, že věda opět dostala slovo, protože právě ji je potřeba podpořit,“ komentovala své vítězství v anketě prof. PharmDr. Jitka Palich Fučíková, Ph.D.

Kromě vědecké práce je Palich Fučíková také pedagožkou, která inspirovala a vedla desítky mladých vědců. Minulý rok ji prezident Petr Pavel jmenoval profesorkou.

Veřejnost nominovala 1 500 žen

„Žijeme ve světě, ve kterém se naprosto stírají hranice mezi výkonem žen a mužů. Cíl každého ročníku ankety CNN Prima NEWS: ŽENA ČESKA bude nechat zazářit příběhy žen, jež inspirují lidi po celém světě,“ popsal Aleš Pýcha, marketingový ředitel skupiny Prima. „Letošní počet nominací nás nesmírně potěšil. Vytvořili jsme prostor pro širokou veřejnost, abychom autenticky získali jména žen, které v jejích očích jednoznačně září. Kritéria soutěže byla přitom velice široká – mohlo jít o sportovní výkony, mimořádné činy v kulturní, vědecké či pedagogické sféře, příkladné chování či pomoc bližním,“ dodal Pýcha.

Tomáš Večeřa, zástupce ředitele zpravodajství a ředitel on-line CNN Prima NEWS, vyjádřil vděčnost za to, že mohl předávat takto motivující a pozitivní cenu. „Anketa ŽENA ČESKA je přesně taková, jaké jsou naše vítězky – velkolepá a inspirující. A jelikož se jedná už o druhý ročník, musím uznat, že nejen zvyšující se počet nominací je skvělý, ale i nominační přihlášky jsou čím dál pestřejší a atraktivnější, za což jsme moc rádi, protože díky tomu můžeme takové příběhy zprostředkovávat ve vysílání a na webu. Porota má každý rok opravdu těžký úkol vybrat jen jedno jméno, které si Cenu Laty Brandisové odnese. Gratuluji všem dámám, které se v TOP 10 objevily.“

Unikátní anketa si klade za cíl ocenit osobnosti, které za sebou nechávají skutečnou a nesmazatelnou stopu, a s přispěním široké veřejnosti najít jedinečnou ŽENU ČESKA, která svým příběhem oslňuje a celospolečensky inspiruje. Do ankety posílali diváci a čtenáři jména slečen, žen, dam, sportovkyň, spisovatelek, podnikatelek, političek, umělkyň, vědkyň či filozofek, které jsou pro ostatní vzorem a jejichž sebevědomí, hodnoty a počiny inspirují a podporují lidi na cestě za jejich vlastními cíli. A to nejen v Česku, ale i za hranicemi naší republiky.

Finálních bezmála 1 500 nominací jasně dokazuje, že v české společnosti je opravdu mnoho žen, které svými skutky a působením v nejrůznějších oborech pomáhají každý den zlepšovat životy nás všech.

Tagy: