Prymula: Jsme mezi čtyřmi nejnakaženějšími zeměmi v Evropě, kapacita testů je nedostatečná

Roman Prymula a Vlastimil Válek v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 27.9.2020

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly je aktuální vývoj epidemie velmi mírně optimistický. Je však třeba výrazně zvýšit počty provedených testů. S tím souhlasí i Vlastimil Válek (TOP 09), který s šéfem rezortu zdravotnictví o vývoji druhé vlny koronavirové epidemie diskutoval v nedělním vydání pořadu Partie Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima NEWS.

Reprodukční číslo, tedy počet lidí, které nakazí jeden infikovaný, se podle Romana Prymuly podařilo snížit pod 1,3. „Musíme ho ale dostat pod jedničku, jinak zde budeme mít hodnoty kolem tří tisíc nakažených setrvale,“ upozornil Prymula v Partii Terezie Tománkové. Podle něho jsou aktuální čísla mírně optimistická. Zátěž na nemocnice je však stále obrovská.

Procento pozitivních testů bylo ale přes 13 %, mírně nad Izraelem, který je v současné době koronavirem jednou z nejzasaženějších zemí světa. „Trend je jistě nepříznivý. Kapacita testů je očividně nedostatečná,“ řekl Prymula s tím, že nálož viru v populaci je obrovská. Situace podle něho není jednoduchá. „Zkušenost jiných zemí ukazuje, že i ta opatření působí pomalu,“ dodal.

Podle Vlastimila Válka je problém, že selhalo trasování a že je nutné zvýšit kapacitu testování nejméně na dvojnásobek. „Připusťme klidně rychlotesty,“ dodal. „O tom jsme včera diskutovali,“ opáčil Prymula s tím, že rychlotesty mají smysl. „Budu je propagovat,“ dodal.

Oba hosté se shodli, že je nezbytné, aby trasování prováděla call centra. „Tak, jak jsme to opakovaně navrhovali,“ řekl místopředseda TOP 09 Vlastimil Válek. „Do dalšího navolávání jsme rekrutovali přibližně 660 osob. Měla by se zvednout kvalita,“ řekl Roman Prymula.

Rozhovor Terezie Tománkové s Romanem Prymulou a Vlastimilem Válkem v nedělní Partii si můžete poslechnout i jako podcast:

Všechny podcastové pořady CNN Prima NEWS najdete na SpotifyGoogle PodcastsApple PodcastsCastboxu a dalších platformách.

Tagy: