Jsme na hranici možností, přiznal Blatný. Zatím nemůžeme obnovit odkladnou péči

Jan Blatný

Nemocnice prosí o pomoc

Počet lidí hospitalizovaných s nemocí COVID-19 zatím neumožňuje, aby nemocnice obnovily odkladnou péči. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) přiznal, že jsou nemocnice na hraně svých možností a chybí jim personál. Proto je důležité co nejdříve naočkovat kromě seniorů také zdravotníky.

„Máme nadále vysoký počet hospitalizovaných pacientů s covidem, který neumožňuje zatím plošné obnovení odkladné péče. To je ten důvod, proč je potřeba se dostat k číslu kolem 3 000, abychom teprve se mohli posunout do nějakých méně přísných ochranných opatření,“ uvedl Blatný na tiskové konferenci, kde představoval vývoj epidemie v Česku.

Zdůraznil také trvající nedostatek zdravotnického personálu, který představuje v péči o pacienty stále největší problém. „Ve vybraných krajích je kapacita lůžek JIP a ARO na hranici svých možností. Patří tam stále například Karlovarský kraj,“ doplnil ministr s tím, že nadále funguje mezikrajová pomoc. Zvyšuje se podle něj přitom počet nemocnic, které mají kapacity volnější.

Důležité je proto podle něj, aby očkování postupovalo podle plánu. Naočkovaných zdravotníků proti covidu je v Česku nyní 37 procent. Tvoří 57 procent všech očkovaných, 18 procent jsou klienti a obyvatelé lůžkových zařízení sociálních služeb a 13 procent senioři. Blatný novinářům na tiskové konferenci řekl, že proočkováno je 1,7 procenta populace, což je podle něj srovnatelné s Německem.

Zájem o očkování má více než 70 procent zdravotníků

Ministr zároveň odmítl informaci, že by se polovina zdravotníků nechtěla nechat proti koronaviru očkovat. „Z nemocnic máme od ředitelů potvrzený zájem kolem 70 a více procent,“ řekl Blatný. Objevují se podle něj zprávy o tom, že menší zájem je mezi pečovateli v domovech pro seniory. Ministr je k očkování vyzval, protože tak pomohou chránit nejen sebe, ale i seniory v těchto zařízeních.

Rychlost očkování podle Blatného nyní limitují dodávky vakcín. Od firem Pfizer a BioNTech jich bude méně, než mělo, ještě tři týdny. Pokud bude schválena vakcína od firmy AstraZeneca příští týden, bude dostupná za dva až tři týdny. Kdyby se začala rozvážet až v polovině února, budou podle něj nižší i měsíční dodávky.

Zda se bude v Česku očkovat i ruskou vakcínou Sputnik, jak to plánuje Maďarsko, Blatný netuší. „Garancí bezpečnosti je pro mě schválení Evropskou lékovou agenturou,“ uvedl ministr s tím, že může být v ČR použita jakákoliv vakcína, která projde stejným schvalovacím procesem evropských úřadů jako všechny ostatní.

Tagy: