Jsme svědky konce očkování v Česku. Kvůli rozvolnění zbytečně zemřou lidé, bojí se Kubek

Prezident České lékařské komory Milan Kubek

Omikron neřekl poslední slovo. Vlna infekcí se přesouvá mezi seniory

Rozvolnění vlády je podle prezidenta České lékařské komory (ČLK) Milana Kubka zbytečný hazard. Lidé, kteří se očkovali jen kvůli výhodám, kvůli tomu ztrácí motivaci k dalším posilovacím dávkám. Při další covidové vlně však narazíme, uvedl v Hlavní zprávách. Kabinet totiž zruší povinnost prokazovat se covidovými certifikáty.

„Jsme svědky praktického konce očkování. Rozvolnění je ale zbytečný hazard,“ prohlásil v Hlavních zprávách na CNN Prima NEWS prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Připomněl, že mnoho těch, kteří se očkovali jen kvůli výhodám spojeným s vakcinací, si pro posilovací dávky nepůjdou. „To jsou lidé, kteří se neočkují proto, aby neumřeli, ale jen pro snazší život. Ztrácí poslední motivaci,“ dodal.

Omikron není chřipečka

Za dva roky pandemie koronaviru prý také zjistil, že apelovat na některé lidi nestačí. „Pokud nerespektovali nařízení, těžko budou doržovat doporučení. Omikron není chřipečka, je to třetí nejčastější příčina úmrtí,“ varoval s tím, že na umělé plicní ventilaci bojuje o život až 200 pacientů.

„Tím, že vše rušíme, jdeme cestou prudkého promoření. Myslím, že je to zbytečný hazard. Kvůli němu bohužel ztrácíme čas,“ dodal. Jako nenaočkovaní budeme mít nevýhodou, až přijde další covidová vlna. „Pokud kvůli předčasnému rozvolnění zemřou lidé, tak zemřou opravdu zbytečně,“ dodal.

Reagoval tak na to, že kabinet od čtvrtka ruší povinnost prokazovat se covidovými certifikáty. A to zřejmě na všech místech v Česku, kde to bylo dosud třeba. „Skončí to všude, kde se to teď prokazuje,“ vysvětlil krátce CNN Prima NEWS mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. Konkrétní místa resort ale zatím neuvedl. Na podrobný přehled, kde se covid pasy zřejmě zruší, se podívejte zde.

Tagy:
očkování CNN Prima NEWS Česká lékařská komora Milan Kubek Česko motivace Ministerstvo zdravotnictví České republiky hazardní hra