Jste spokojený s prací hygieničky Rážové? Bez komentáře, odvětil Babiš a odešel

Andrej Babiš

Andrej Babiš a jeho reakce na Jarmilu Rážovou

Opakovaně jsem vyzval hygienu, aby začala dělat zásadní opatření, prohlásil na středeční tiskové konferenci po návratu ze Srbska český premiér Andrej Babiš (ANO). Reagoval tak na dotazy, zda se reálně uvažuje o uzavření některých okresů, kde se v současnosti nejvíce šíří pandemie koronaviru. Jedná se například o Chebsko, Sokolovsko nebo Trutnovsko. Na dotaz, jak Babiš hodnotí práci hlavní hygieničky České republiky Jarmily Rážové, premiér pouze odvětil: „Bez komentáře.“

„Opakovaně jsem hygienu vyzval, aby už začala dělat zásadní opatření. Podle mého názoru se to mělo dělat dávno, protože problém na Chebsku a Sokolovsku máme už dlouho. Opatření se měla zavést před dvěma týdny,“ řekl Babiš na tiskové konferenci o možnosti, že by se okresy nejvíce postižené pandemií uzavřely.

Už jsme si to vyzkoušeli v rámci Litovle

Babiš zmínil, že Česká republika už má s podobnými restrikcemi zkušenosti. „Už jsme to tu měli. Jde o účinný prostředek, jak zabránit šíření epidemie. Pokud se stejně jako na Trutnovsku rozšíří do dalších okresů, máme problém. Už jsme to realizovali v rámci Litovle a situaci se podařilo zvládnout. Jde o opatření, které má logiku,“ dodal Babiš. Na otázku, zda je spokojený s prací hlavní hygieničky Jarmily Rážové, pouze odvětil: „Bez komentáře.“

Na případná zpřísnění opatření a uzávěry okresů upozornil ve středu hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). „Byl jsem kontaktován hlavní hygieničkou ČR doktorkou Rážovou s informací, že naše nejhůře zasažené okresy Sokolov a Cheb, kde se masivně šíří nákaza, budou vyžadovat nějaká krizová opatření,“ řekl CNN Prima NEWS Kulhánek.

Ujistil ale, že s případným omezením pohybu nedojde například k zákazu nákupu nejpotřebnějšího zboží. „V rámci těchto okresů je možné omezení mobility. Izolace je jeden z možných scénářů. Vždy bude zachováno, aby si lidé mohli nakoupit, jet do zaměstnání a do zdravotních zařízení. Asi tam budou nějaká opatření k tomu, aby ten daný člověk byl schopen prokázat, že je to nezbytně nutná cesta,“ uvedl Kulhánek. Definitivní slovo by měla mít vláda, která zasedne ve čtvrtek.

Trutnovsko se zavírat nebude

Státní zdravotní ústav ve středu uvedl, že na Trutnovsku byla na začátku ledna britská varianta koronaviru ve více než 60 procentech zkoumaných vzorků. Královéhradecký hejtman Červíček ale uvedl, že hermetické uzavření Trutnovska není ve hře. Nákaza se podle něj šíří v podobné intenzitě dlouho v celém kraji, a tak by uzávěra nyní nic neřešila.

Tagy: