Fischer: Výborný je větší úředník než Jurečka. Mohl by lidovce emancipovat, tvrdí Kulidakis

Marek Výborný

ZPRÁVY PLUS, Petr Fischer, Thomas Kulidakis - 3.10. v 10:30

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) může vést lidovce jiným způsobem, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS komentátor Petr Fischer ohledně jeho rozhodnutí se ucházet o předsednické křeslo. Dodal však, že Výborný je „ještě více úřednickým typem politika“ než dosavadní šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Podle komentátora CNN Prima NEWS Thomase Kulidakise patří současný šéf zemědělství mezi tři lidovce, kteří by mohli stranu zachránit.

Podle Fischera politickým stranám vždy obměna pomůže. „Současný předseda Jurečka nezabránil poklesu preferencí. Navíc podmínky, které si nastavil pro to, aby mohl setrvat ve funkci, se také nenaplnily,“ připomněl v pořadu Zprávy Plus.

ČTĚTE TAKÉ: Do kyselého jablka se nikomu nechtělo, řekla Decroix k důchodům. Balaštíková vytáhla Nerudovou

Výměna šéfa prý nakopne zájem voličů. „Výborný již jednou odstoupil z vedení, a to v roce 2019, kdy zesnula jeho žena. Uběhlo pět let a nyní může s plnou silou vést stranu jiným způsobem,“ podotkl komentátor.

Šéf resortu je však podle Fischera „spíše úřednický typ politika“. „V tomto ohledu možná ještě větší, než jakým je Jurečka. Nejsem si jistý, jestli lidovec takového ražení přitáhne davy, ale obměna přinese alespoň v prvním náporu nové příznivce,“ zdůraznil.

Kulidakis zmínil, že straně mohou pomoci pouze tři lidovci. „Jedním z nich je právě Výborný, poté jde o senátora Jiřího Čunka a exministra zahraničí Cyrila Svobodu. Současný ministr zemědělství by byl dobrá volba,“ nechal se slyšet Kulidakis.

Předností Výborného podle něj je, že má za sebou úspěšné projekty, umí k veřejnosti mluvit a zastává tradiční lidovecká témata. „Dokázal by KDU-ČSL emancipovat. Je smutné pozorovat, jak se jedna z nejstarších stran u nás pod vedením Jurečky stává béčkem ODS nebo TOP 09,“ posteskl si.

„Doufejme, že příští předseda lidovců nebude trpět stockholmským syndromem ke koaličním partnerům, jak je tomu u současného šéfa,“ rýpl si Kulidakis.

Ministr Výborný oznámil svůj záměr ucházet se o předsednické křeslo na říjnovém sjezdu strany ve čtvrtek dopoledne. „Jdu do toho. S pokorou a odpovědností,“ oznámil na síti X. Před novináři později řekl, že lidovce poškozuje vedení kulturních válek.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kdo nahradí Bartoše v ministerském křesle? Horkými kandidáty jsou tři jména z hnutí STAN

Tagy: