Jurečka sliboval na uprchlíky geniální příspěvky. Je to ale velké fiasko, říká Havlíček

K věci (328)

I když se politici napříč spektrem snaží válečným uprchlíkům pomáhat, v konkrétních opatřeních se neshodnou. Vládní okamžitá finanční pomoc je podle exministra průmyslu Karla Havlíčka (ANO) jedno velké fiasko. Částka pro Ukrajince je vyšší, než kolik dostanou Češi za ubytování ukrajinských uprchlíků, a úřady, které ji vyplácejí, jsou navíc přetížené. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) však tuto enormní zátěž ustály.

„Už před dvěma měsíci nám pan ministr Jurečka říkal, jak geniální budou jeho nástroje ve smyslu zvýšení příspěvků za bydlení nebo mimořádné okamžité pomoci. Ve finále je to jenom jedno velké fiasko,“ pustil se do vlády Havlíček v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

O humanitární dávku, která činí 5 000 korun, zatím požádalo 60 tisíc lidí. Jenže právě velký zájem vedl k tomu, že se před úřady tvořily dlouhé fronty. „I přes enormní zátěž, se kterou se nyní úřady práce potýkají, se nám daří dávky vyplácet v řádu několika dní,“ sdělil Jurečka minulý pátek.

Kromě toho bude podle něj od 11. dubna také možné požádat o solidární dávku určenou domácnostem, které ubytují ukrajinské uprchlíky. Jenže i to se stalo předmětem kritiky některých českých občanů. Lidé, kteří u sebe doma ubytují uprchlíky, totiž za měsíc získají příspěvek tři tisíce korun na osobu. Ve srovnání s pěti tisíci pro Ukrajince podle nich vláda nemyslí na české občany.

Konkrétně předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš také kritizoval, že kabinet Patra Fialy (ODS) opomněl české matky samoživitelky. Byty, které mohly být původně určeny pro ně, se nyní věnovaly potřebnějším, a to Ukrajincům.

Sociologové ale varují, že solidarita Čechů nebude bezmezná a politici by na to měli brát zřetel. „Nechceme české občany popouzet, udělali jsme velké množství kroků k tomu, abychom Ukrajincům pomohli. Snažíme se je podpořit, ale to neznamená, že nepoukážeme na věci, kterou nejsou v pořádku,“ argumentoval Havlíček ve vysílání CNN Prima NEWS.

Předseda hnutí ANO Babiš se však často prezentuje tím, že sociálně potřebným –⁠ a zvlášť matkám samoživitelkám –⁠ finančně pomáhá. „My jsme se pochopitelně nepřipravovali na uprchlickou vlnu, schválil jsme ale stavební zákon, který mnoho usnadnil,“ dodal Havlíček.

Tagy: