Jurečka zkritizoval ostrou kampaň SPD. Hlavně se z vlády nepodělat, hájí své hnutí Fiala

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) a předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala

Hádka Mariana Jurečky a Radima Fialy o kontroverzní billboard

Kampaň SPD, která se v minulém týdnu na chvíli objevila na Václavském náměstí v Praze, kritizoval v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj uráží řadu lidí, kteří se v Česku integrovali. Forma je za hranou slušné politické debaty, zdůraznil. Předseda poslanců SPD Radim Fiala namítl, že se lidé v Česku bojí mluvit a SPD se tak nechce z vlády „podělat“.

Předvolební plakáty, které SPD umístila na Václavském náměstí v Praze, jsou podle mnohých politologů nevhodné. Na kampaň je podáno několik trestních oznámení, podle nichž obrázky generované umělou inteligencí mohou vyvolávat nenávist a cílí na nejnižší lidské pudy. V této souvislosti se mimo jiné mluví i o rasismu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Netušili jsme, že největší český rasista je Japonec, říkají krajané z Okamurovy rodné hroudy

„Není to o barvě pleti,“ hájil kampaň SPD Radim Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS. Následně však svůj výrok doplnil následujícím vyjádřením: „Bohužel... Z Afriky chodí 99 procent mužů černé pleti. To, co se děje v Německu, Anglii, Francii, je zvednutý prst a poslední zvonění k tomu, aby se to za dva roky nestalo tady.“

Místopředseda SPD se pak v Partii Terezie Tománkové pustil přímo do Jurečky. „Jestli je budete vozit za dva roky sem a bude jich 30 tisíc, bude to velký problém,“ řekl.

Ve volebních novinách SPD se nyní běžně objevují slova jako cizáci, paraziti, pijavice nebo úchylové. A také fotka oběšeného premiéra. Radim Fiala to ale hájí argumentem, že SPD jen chce pomocí alegorií upozornit na to, co hrozí a v čem žijeme.

„Jestli jsou příslušníci LGBT komunity na Václavském náměstí převlečení za psy nebo koně a v pravé poledne tam spolu dva muži souloží, tak pro mě to jsou úchylové,“ sdělil. Podle něj je Česko v situaci, kdy se lidé bojí mluvit. „My se nechceme bát mluvit. Hlavně se z této vlády nepodělat,“ řekl.

Jurečka kampaň SPD ostře zkritizoval. „Používáte příměry, které musí urážet a zraňovat celou řadu lidí, kteří k nám přišli a jejich rodiče jsou jiné barvy pleti, pracují tady, jsou plně integrovaní. Ta forma je podle mě za hranou slušné politické debaty,“ řekl v Partii Terezie Tománkové.

Už v týdnu proti kampani vystoupili další koaliční politici. „Metro je na Můstku už skoro 50 let, ale takhle hluboko se tam ještě nekleslo,“ uvedl na síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). „Když nemáš na volební fotce zadavatele/zpracovatele, jsi mrtvá bábovka a umřeš v pekle. Když tam máš rasistický obrázek s kudlou a odpornou lež, máš celej Václavák,“ napsala na sociální síti X místopředsedkyně ODS Eva Decroix.

Kampaň je nepřiměřená i podle politologů. Například podle Jana Kubáčka může mít i negativní vliv na voliče. „Jsem přesvědčen, že část voličů odradí, protože nechtějí jít cestou násilí a agrese. Je to opravdu velmi nebezpečná hra s ohněm, zvláště v této nelehké sociální i ekonomické době,“ sdělil politolog.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vysoká pokuta pro STAN? Horlivý dobrovolník vyvěsil reklamní plakát na dopravní značce

Tagy: