Jurečka zřejmě bude muset dočasně řídit ministerstvo zemědělství. Nekulovi brání covid

Šéf lidovců Marian Jurečka

K věci 9.12.2021

Pokud bude vláda premiéra Petra Fialy (ODS) jmenována již v příštím týdnu, bude dočasným řízením ministerstva zemědělství pověřen lidovecký předseda Marian Jurečka, který ve vládě povede ještě resort práce. Potvrdil to ve vysílání CNN prima NEWS. Důvodem je podle něj pozitivní PCR test kandidáta na ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL), který bude muset být jmenován až po skončení izolace.

„S ohledem na to, že Zdeněk Nekula jako kandidát na ministra zemědělství je až do 23. prosince v izolaci, pokud jmenování nové vlády proběhne v příštím týdnu, s vysokou pravděpodobností by nastala situace, kdy pověření řízení resortu zemědělství bych přebíral na několik dnů já, a to do doby, než bude pan Zdeněk Nekula následně panem prezidentem jmenován ministrem zemědělství,“ sdělil Jurečka v pořadu K věci.

Kandidát na ministra zemědělství Zdeněk Nekula nastoupil do izolace potom, co u něj PCR test potvrdil nákazu covidem. Kvůli pozitivitě antigenního testu se minulé úterý Nekula nesešel s prezidentem Milošem Zemanem, který jedná s kandidáty na ministry koalice Spolu a Piráty se STAN. Lidovci nyní čekají na rozhodnutí prezidentské kanceláře o případné náhradě termínu.

Antigenní test podle lidovců Nekula absolvoval před úterním setkáním. Na zámku v Lánech platí přísná protiepidemická opatření poté, co byl prezident po návratu z Ústřední vojenské nemocnice pozitivně testován na koronavirus. Zeman je od té doby v izolaci a uchazeče o místo ve vládě designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) přijímá ve speciálním prostoru, který je od ostatních oddělen plexisklem. Všichni příchozí jsou před uvedením do jednací místnosti otestováni na COVID-19. Pro infikované covidem platí, že v izolaci musejí zůstat minimálně 14 dní od pozitivního testu.

Nekula si jako prioritu v úřad stanovil využívání moderních technologií v zemědělství, tedy tzv. precizní zemědělství. Jde například o využívání dat ze senzorů a čidel v zemědělské půdě či meteorologických údajů v on-line systémech, které následně dávkují správné množství hnojiv či pesticidů.

Tagy: