Just: Ruské soukromé armády svědčí o drolení moci. Kdo si tvoří pojistku na „černý den“?

Skupina vagnerovců na Ukrajině

Místo o denacifikaci se v Moskvě hovoří o „desatanizaci Ukrajiny“. Ve vysílání CNN Prima NEWS to potvrdil spolupracovník v Moskvě Jiří Just. Přiblížil, jak se ruská pravoslavná církev zapojuje do bojů a sdělil, kdo se připravuje na „černý den“, kdy režim Vladimira Putina padne.

Podle některých zpráv z Ruska tamní pravoslavná církev vyhlásila „svatou válku“ Ukrajině, potažmo Západu. „Netýká se to pouze prohlášení představitelů ruské pravoslavné církve, která aktivně podporuje válku na Ukrajině i režim Vladimira Putina, ale i toho, že se při církvi začal vytvářet dobrovolnický prapor,“ připomenul Just.

Jednotka se skládá jak z kněžích, tak z věřících. „Tento prapor by měl být v nejbližších dnech, možná týdnech, vyslán na Ukrajinu. I tímto způsobem církev podporuje válku na Ukrajině,“ sdělil. Že se v Moskvě hovoří o „desatanizaci Ukrajiny“ potvrdil i spolupracovník v Moskvě Jiří Just. Vyjadřují se tak i politici. „Například pomocník šéfa bezpečnostní rady Ruské federace. Vyvolalo to velký skandál,“ sdělil Just ve vysílání CNN Prima NEWS.

Doplnil, že na Ukrajině by podle ruské propagandy měly existovat „kulty či jakési nesprávné pravoslaví“. Vznik pravoslavného praporu pak Just rozebral i z pohledu soukromých armád. „Vytváření těchto armád, skupin či jednotek, které jsou nezávislé na státu, svědčí o drolení ruské moci. Vznikají nejen žoldácké jednotky jako Vagnerova skupina či kadyrovci, ale vlastní jednotku má i ministerstvo obrany,“ vysvětlil.

Hráči, kteří myslí na budoucnost

Dodal, že zakladatel zmiňované Vagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin má dokonce dvě, možná i tři žoldácké jednotky. „Má klasickou elitu, která se nazývá liga, a pak jednotku složenou z naverbovaných zločinců. I to je velmi podstatná síla. Je vidět, že se někteří velcí hráči, jako Prigožin nebo Ramzan Kadyrov, chystají na budoucnost. Na tu neradostnou, kdy by režim Vladimira Putina mohl padnout,“ pokračoval

V takový moment by podobné postavy podle Justa chtěly mít na své straně sílu, která je ochotna efektivně bojovat. „A tím pádem mohou přijít i k moci. Spekuluje se o tom a hovoří se o tom, že je to taková pojistka na černý den, který by v Rusku nastal. Je vidět, že například tito pánové o budoucnosti Ruska přemýšlí,“ dodal s tím, že například ruští oligarchové vlastní jednotky nemají, ale mnohdy je sponzorují.

Hostem vysílání byl i reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr, který se aktuálně nachází na Ukrajině. Jak popsal situaci v osvobozeném Chersonu? A pokusí se Ukrajinci získat Záporoží a následně Mariupol? Nejen to se dozvíte v úvodním videu.

Tagy:
Vladimir Putin armáda Moskva církev Ukrajina CNN Prima NEWS Jiří Just Rusko Ramzan Achmatovič Kadyrov ruská invaze na Ukrajinu pravoslavná církev Jevgenij Prigožin