Nové informace tragédie na Bulovce: K chybě mělo dojít už v čekárně, cizinka podepsala souhlas

Lékařské odbory vyzývají ministra zdravotnictví, aby vyřešil situaci ve Fakultní nemocnici Bulovka.

V případu záměny pacientek ve Fakultní nemocnici Bulovka vyplouvají na povrch další informace

V případu záměny pacientek ve Fakultní nemocnici Bulovka vyplouvají na povrch další informace. Těhotné ženě, která přišla na kontrolu, provedli lékaři zákrok a pacientka následně potratila. Podle informací CNN Prima NEWS podepsala cizinka souhlas s operací.

Obě pacientky byly podle informací CNN Prima NEWS Asiatky. Těhotná žena šla na běžnou kontrolu, zatímco další měli lékaři udělat kyretáž, která se provádí například při léčbě nemocné dělohy, ale lze jí i ukončit těhotenství. Jenže tato pacientka v čekárně zrovna nebyla a sestře se přihlásila druhá z žen.

ČTĚTE TAKÉ: Strach na Bulovce. Všechny vyhodí, hrozil podle zaměstnanců ředitel. Nemocnice to vidí jinak

Ta měla podle zdroje CNN Prima NEWS, který si přál zůstat v anonymitě, podepsat informovaný souhlas s operací, kde bylo napsané jiné jméno. „V čekárně se v jeden čas sešly dvě pacientky asijského původu. Když byla jedna z těchto dvou pacientek oslovena cizím jménem, souhlasně přikývla, vstala a odešla se sestrou do ambulance. Tam jí popsali všechny další kroky před samotnou operací. Z jejího projevu se zdálo, že všem informacím rozuměla a chápe je. Ochotně taky podepsala dokumentaci, a to se jménem jiné pacientky, kterou si prošel i její partner. Stejně tak ochotně se nechala připravit na operaci a odvézt na sál. Když ji na sále před operací anestezioložka oslovila jménem, zase přikývla,“ uvedl zdroj redakci.

Podobné informace sdělil ve vysílání CNN Prima NEWS i přednosta tamní gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán. Vysvětlil, že žena celým procesem prošla s cizí dokumentací. „Nemůžeme říkat veškeré detaily, abychom chránili soukromí pacientky a nemůžeme ani detailně odpovědět na vše, dokud nebude provedena důkladná analýza celé situace,“ vysvětlil Zikán s tím, že nemocnice je tak ve svízelné situaci.

Tisková mluvčí nemocnice Eva Stolejda Libigerová se odmítla k případu podrobněji vyjádřit. „V tuto chvíli probíhá vyšetřování a nejsme kompetentní k tomu poskytovat jakékoliv další informace,“ poznamenala pouze. Pro CNN Prima NEWS dříve řekla, že „podle dosavadních zjištění došlo v důsledku závažného porušení a nedodržení interních předpisů ze strany dotčených zaměstnanců k zahájení operačního zákroku u nesprávně identifikované pacientky.“

Podle advokátky Dagmar Raupachové měl personál při podpisu pacientky informovaného souhlasu vidět, že ne zcela chápe obsah. „Už tam měl zvolit jiný postup, buď další vysvětlování, dokud si ten lékař nebude jistý, že to ta pacientka chápe, anebo zavolat tlumočníka,“ poznamenala advokátka s tím, že poškozené budou muset chtě nechtě čelit otázkám, které jim nemusí být příjemné. „Proto bych doporučovala, aby policie v takovém případě vysílala k výslechům ženy,“ dodala Raupachová.

Odškodnění může jít do milionů

Nemocnice dotčené pacientce vyjádřila hlubokou lítost a omluvu. „Ujistili jsme ji, že uděláme vše pro to, aby vzniklá újma byla co nejvíce zmírněna a také odškodněna,“ řekla mluvčí. „Od první chvíle, kdy to bylo možné, jsme velmi otevřeně komunikovali s ní i jejími blízkými. I za pomoci překladatele, abychom nemuseli nic dovysvětlovat,“ uvedl Zikán. Dodal, že nemocnice nabídla jak psychologickou pomoc, tak i další asistenci včetně právní podpory.

Odškodnění bude podle experta na zdravotní právo Ondřeje Dostála (Stačilo!) vycházet od metodického čísla 10 milionů. „U takového případu ale hlavní složka odškodnění bude záležet na dopadu na život poškozené a její rodiny. Roli sehraje, jestli například už nebude schopna znovu otěhotnět. Já bych si to troufl odhadnout jenom na základě kusých informací, které máme, na nižší jednotky milionů korun, ale podle těch konkrétních okolností to může být jinak,“ vyčíslil v pořadu 360° na CNN Prima NEWS.

Stínový ministr zdravotnictví Kamal Farhan (ANO) pro CNN Prima NEWS podotkl, že „nikdo finančními prostředky nenahradí ztrátu, kterou matka prožila“.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Neuvěřitelné, tvrdí experti o tragickém omylu na Bulovce. Popsali chyby, k nimž muselo dojít

Tagy:
nemocnice chyba potrat Nemocnice Na Bulovce Praha cizinka těhotenství Blesk Eva Stolejda Libigerová záměna pacientek čekárna