Kabinet podle opozice. Kdo by mohl být ministrem, pokud by vládly velké koalice?

I když na sebe dvě opoziční koalice v kampani občas útočí, i přes to deklarují, že by se na společné vládě dokázaly dohodnout. Teoreticky by tak mohl vzniknout kabinet pěti stran – ODS, TOP 09 a KDU-ČSL za koalici Spolu a Piráti se STAN. Kdo by mohl v takovém případě sedět ve vládě?

Piráti a STAN už představili svůj vládní tým. Na každý resort vybrali několik adeptů, kteří mají mít kompetence k řízení daného ministerstva. Adeptů je víc než čtyřicet.

Jediným kandidátem na premiéra je šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Vládní tým, v jehož čele budu stát, se musí opírat o odborné znalosti, mít jasný cíl, dokázat si získat důvěru občanů a hlavně k nim přistupovat s respektem, pokorou a myslet vždy pouze a jedině na jejich zájmy. Tak lze vrátit lidem budoucnost, kterou si zaslouží,“ tvrdí Bartoš.

Z hnutí STAN zaznívají hlasy, že lídrem na premiéra mohl být i šéf STAN Vít Rakušan, protože je pro některé voliče méně kontroverzní než Bartoš. To ale jak Rakušan, tak Bartoš odmítají. „Kandidátem na premiéra je Ivan, tak je to správně a tak to zůstane,“ řekl CNN Prima NEWS Rakušan.

Změnu v lídrovství nechce ani Bartoš. „Nevidím důvod, proč by se to mělo měnit. Během jednání s kolegy ze STAN v tom nebyl jediný otazník. Nemyslím si, že by to byla chyba. Vyplynulo to ze síly stran. Když se zeptáte Vítka Rakušana, potvrdí, že naše volba byla správná,“ řekl Bartoš už v červenci v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Rakušan by zdědil židli po Hamáčkovi

S Rakušanem se počítá na ministerstvo vnitra, které nyní vede šéf ČSSD Jan Hamáček. „Resort chci vnímat jako ministerstvo bezpečí, akceschopné záchranné složky, kvalitně připravené krizové scénáře. Funkční, rychlá, efektivní digitalizovaná státní správa – to vše je agenda ministerstva vnitra, která je nutná co nejdříve posunout o několik kroků vpřed,“ říká Rakušan. Druhým adeptem na post ministra vnitra je pirátský poslanec Lukáš Kolářík.

Koalice Spolu oficiální vládní tým nemá. „Neporcujeme medvěda, který ještě běhá po lese. Naším cílem je vyhrát volby, na to se teď soustředíme,“ komentoval pro CNN Prima NEWS mluvčí ODS Václav Smolka. Už teď je však jasné, že kandidátem na premiéra je lídr koalice Petr Fiala (ODS).

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová by měla zájem o ministerstvo práce a sociálních věcí. Sociálním tématům se věnuje ve Sněmovn, je předsedkyní výboru pro sociální politiku. Už ve své bakalářské práci se věnovala problematice zaměstnávání zdravotně postižených lidí.

Dobrovolničila v dětských domovech v Maroku a Arménii a pracovala s postiženými lidmi v Srbsku. Před vstupem do Sněmovny v roce 2013 byla zastupitelkou a radní v Praze 8, kde měla v gesci sociální oblast a protidrogovou prevenci.

Ministerský post na resortu práce a sociálních věcí by za Piráty a STAN mohl obsadit senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Marek Hilšer, poslankyně a místopředsedkyně sociálního výboru Sněmovny Olga Richterová či poslankyně Věra Kovářová.

Jurečka si zkusil zemědělství, teď by chtěl povýšit

Předseda lidovců Marian Jurečka už seděl ve vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) coby ministr zemědělství. Podle dřívějších informací redakce by ho ale koalice Spolu mohla nominovat na některý ze silových resortů, mezi které patří ministerstva obrany či vnitra.

Zajímavý je „souboj“ o post šéfa státní kasy. O resort financí má zájem poslanec, místopředseda rozpočtového výboru Sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Podle informací CNN Prima NEWS by ale křeslo ministra financí mohlo připadnout také prvnímu místopředsedovi ODS a šéfovi poslanců Zbyňku Stanjurovi. Je to právě Stanjura, kdo se v poslední době stále častěji vyjadřuje k ekonomickým tématům. Stanjura v minulosti seděl ve vládě Petra Nečase jako ministr dopravy.

Koalice Pirátů a STAN má pro resort financí dva kandidáty. Prvním je Věslav Michalik, náměstek hejtmanky Středočeského kraje pro oblast financí. Michalik by se chtěl zaměřit hlavně na konsolidaci veřejných financí a posílit ekonomický růst prostřednictvím investic.

Na ministerstvu financí by mohl usednout i senátor za Piráty Lukáš Wagenknecht, který patří mezi hlasité kritiky premiéra a šéfa ANO Andreje Babiše (ANO). Pikantní je, že Wagenknecht dříve pod Babišem právě na ministerstvu financí pracoval.

Babiš si ho v roce 2014 vybral za prvního náměstka pro oblast finančního řízení a auditu. Na finance nastupoval Wagenknecht jako odborník hnutí ANO na potlačení korupce. O rok později už ho Babiš kvůli rozporům odvolal.

Pro ministerstvo školství mají Piráti a Starostové dokonce pět kandidátů. Mezi nimi například senátora a bývalého rektora Masarykovy Univerzity Mikuláše Beka nebo poslance a člena sněmovního školského výboru Petra Gazdíka.

Kompletní přehled adeptů na ministry za Piráty a STAN si můžete prohlédnout zde. Koalice Spolu oficiální kandidáty nepředstavila. ODS má sice resortní týmy, které však podle vedení negarantují, že jejich představitelé jsou adepty na ministry.

Tagy: