Proč stát neuznává protilátky? Kamarádi Vojtěcha by přišli o kšefty, míní Kaňkovský

Poslanec KDU-ČSL a lékař Vít Kaňkovský se pozastavuje nad tím, proč stát odmítá uznávat vysokou hladinu protilátek proti covidu jako průkaz bezinfekčnosti. Naznačil, že to může být kvůli kšeftům kamarádů ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), kteří vlastní laboratoře. Důkazy pro své tvrzení ale nemá. Vojtěch nařčení odmítl a označil ho za nesmysl. Slova Kaňkovského podle ministra souvisí s blížícími se volbami.

„Na základě vědeckých zkušeností z České republiky i zahraničí jsou protilátky marker, který má smysl sledovat. Není to samospásné, ale odmítat uznávat protilátky je do budoucna špatně,“ řekl CNN Prima NEWS Kaňkovský.

Zároveň na sociálních sítích naznačil, že za odmítáním uznávání protilátek může být i něco víc.

„Nejsem přítel spekulací, ale není tím důvodem fakt, že mnozí z vašich poradců sami spoluvlastní laboratoře či odběrová PCR centra a tudíž větší rozšíření vyšetření protilátek by jim nabouralo jejich podnikání? Existují samozřejmě i jiná vysvětlení, každopádně torpidní odpor ministerstva zdravotnictví vůči využití protilátek je podivný,“ uvedl Kaňkovský.

Na dotaz CNN Prima NEWS, na základě čeho to tvrdí, odpověděl: „Nemám pro to důkazy. Jen to naznačuji, protože je to opravdu podivné. Proč se ministerstvo brání o tom sofistikovaně jednat?“

Vojtěch: Opozice se nestydí vypouštět nepravdy

Redakce se zeptala i ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, co na takovou kritiku říká. „Chápu, že se blíží volby a opozice se snaží nahnat body na čemkoliv a ani se nestydí do veřejného prostoru pouštět nepravdivé informace. Je to samozřejmě nesmysl, nemám žádné kamarády v laboratořích,“ reagoval pro CNN Prima NEWS Vojtěch.

„Je potřeba si uvědomit, že naopak právě uznávání protilátek by pro laboratoře znamenalo lukrativní byznys,“ dodal šéf resortu zdravotnictví.

Ministr dlouhodobě zastává názor, že uznávat určitou hladinu protilátek není možné, protože není jasné, jaká je dostatečná hladina, ani jak dlouho v těle vydrží.

Podle Kaňkovského ale existují studie, podle kterých k ochraně proti covidu stačí hladina protilátek ve výši 15 IgG. „Pokud bychom si řekli, že chceme být hodně opatrní, tak si můžeme říct, že trojnásobek nebo pětinásobek bude dost, aby lidé byli bráni tři měsíce jako bezinfekční,“ míní Kaňkovský.

Moc drahé pro státní kasu?

V minulosti se už o uznávání protilátek přela poradní skupina na ministerstvu zdravotnictví. Došla k závěru, že stát nebude uznávat test na protilátky, protože by je byl nucen proplácet ze zdravotního pojištění a státní kasu by to vyšlo příliš draho.

Podle Kaňkovského je to však nesmysl a stát by ve finále ušetřil. „Test na protilátky stojí kolem 400 až 500 korun. Kdyby se lidem uznávaly protilátky, nemuseli by několikrát do měsíce na testy a stát by to nestálo tolik,“ upozorňuje.

Na to, aby stát uznával protilátky, jako to dělá například Rakousko, tlačí premiér Andrej Babiš (ANO). Jenže někteří experti říkají, že lidé by se měli očkovat, i když protilátky mají. K odkládání očkování nevidí důvod například hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

„Lidé by neměli spoléhat pouze na protilátky, které získali proděláním onemocnění COVID-19 a měli by se nechat očkovat,“ uvedla před časem.

„Já myslím, že politici by se neměli plést do odborných záležitostí. Hladina protilátek nic neříká, ostatně i velmi rychle klesá,“ míní evoluční biolog Jaroslav Flegr. Podle Kaňkovského by bylo nejlepším řešením, aby se sešli odborníci, kteří by dali vládě jasné a definitivní stanovisko.

Tagy: