Oklamal Kadyrov svět? Boj o život možná jen předstíral, aby mohl na pouť do Mekky

Ramzan Kadyrov

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov zřejmě oklamal celý svět. Už několik hodin se spekuluje o tom, že je na pokraji smrti. On sám to i nepřímo přiživoval poskytnutými záběry. Jenže teď se ukazuje, že mohlo jít o zpravodajskou hru. Kadyrov totiž údajně zamířil na pouť do Mekky. Bál se ale atentátů, a tak rozšířil zprávy o tom, že je v nemocnici.

„Umírám, aby moje děti mohly žít,“ říkal Kadyrov na videu, které spekulace o jeho zdraví rozdmýchalo. Následovala podivná zpráva sedmnáctiletého syna čečenského vůdce na Instagramu. „Jaké bezmezné štěstí, když máte mentora. Rameno, o které se opřete v těžké chvíli. Kéž vás Všemohoucí ochrání, Ramzane Achmatoviči,“ napsal.

Mnoho telegramových kanálů, i těch respektovaných, přineslo informaci, že Kadyrova nikdo už několik dní neviděl. Mluvilo se o tom, že mu selhávají ledviny a játra. Psalo se o smrtelné posteli. Jenže všechno je asi jinak. V pondělí se objevil další záznam. Je na něm Kadyrov a poslanec ruské státní Dumy za Čečensko Adam Delimchanov.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Černochová: Děláme vše, abychom se vyhnuli třetí světové. Dění v Rusku připomíná válku gangů

„Dále budeme pokračovat v plnění vámi stanovených úkolů. A k našim nepřátelům... K nepřátelům se chováme s úctou. Těmto zlým duchům a drbnám chceme říct: ‚Achmat je síla. Alláhu akbar‘,“ hlásá na videu Delimchanov.

Modřina na ruce a předmět na prstu

Podle poradce ukrajinského ministerstva vnitra Antona Gerašenka byly zprávy o blížící se smrti jen zástěrkou. „Podle zdrojů se vydali na pouť do Mekky, ale skutečně se obávali případných pokusů o atentát a sehráli, že jsou oba v nemocnicích ve stavu blízkém smrti,“ uvedl.

Ale ani po nejnovějším videu se nijak nerozptýlily fámy o Kadyrovově zdraví. Sám je totiž nijak nevyvrátil. „Žijeme pomalu. Stejně nechceme žít dlouho. Budeme žít krátce, ale důstojně,“ dodal Kadyrov. Internet si navíc všímá modřiny na jeho ruce, spekuluje se, že ji způsobila kanyla v žíle. Na prstu má malý předmět – to by zase mohl být měřič kyslíku v krvi.

Tagy: