Kalousek o státním rozpočtu: Zadlužování je neúnosné, všichni na to doplatíme

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

Poslanci ve středu schvalují státní rozpočet na příští rok. Bývalý ministr financí a předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek však tento krok kritizuje. Příjmy, které vláda plánuje, se podle něj nenaplní a návrh proto nepodpoří.

Ministryně financí Alena Schillerová nazvala rozpočet majákem v rozbouřených vodách, Miroslav Kalousek s tím však nesouhlasí. „Když něco není pravdivé, těžko to může být majákem. V první čtení Sněmovna schválila základní ukazatele. Jediným pravdivým ukazatelem jsou bohužel obrovské výdaje,“ sdělil pro CNN Prima NEWS předseda poslanců TOP 09.

Příjmy, které vláda plánuje, se podle něj nenaplní. „Jednak proto, že pokračuje koronavirová krize a s tím ministerstvo financí nepočítalo, a také proto, že s největší pravděpodobností projde daňový balíček, který bilanci zhorší o sto miliard,“ uvedl.

Příjmy tak budou výrazně nižší, než vláda plánuje, a s tím výrazně vyšší deficit. „I v příštím roce budeme mít deficit vysoce přes 400 miliard a není vyloučeno, že budeme jedinou zemí EU, která bude mít deficit vyšší než letošní rok. Něco takové nejde podpořit,“ dodal.

Ministryně Schillerová však obhajuje rozpočet tím, že jsme v bezprecedentní situaci. I to Kalousek rozporuje: „Jsme skutečně v bezprecedentní situaci, ale těch jednorázových výdajů, jednorázové pomoci (kvůli pandemii koronaviru, pozn. red.) tam není tolik. To jsou všechny strukturální změny. (…) To si naše země nemůže dovolit, tempo zadlužování je neúnosné a všichni na to velmi doplatíme."

Vládní výdaje jsou nabobtnalé

Řešením by mohlo být rozpočtové provizorium, avšak za určitých podmínek. „Myslím si, že by to za to stálo. Rozpočtové provizorium je nepříjemná věc a záleží na tom, jaký má průběh. Pokud by bylo krátké několik týdnů a byla zřejmá jasná vůle sněmovny, že přepracovaný rozpočet schválí, tak to nic fatálního neznamená. Pokud by ovšem došlo k ‚neverending situaci‘, že není většina za schválení rozpočtu a nikdo neví, zda bude nebo, nebude schválen, tak to má fatální dopad na ekonomiku,“ uvedl.

Vláda tak podle něj nešetří tam, kde by to šlo. „Vláda nemá chuť šetřit sama na sobě. Vládní výdaje jsou nabobtnalé, máme desetitisíce státních zaměstnanců, které jsme mít neměli a nemuseli,“ dodal s tím, že zvlášť v této době by takové náklady neměla realizovat. Klub TOP 09 proto nepodpoří návrh státního rozpočtu.

V roce 2019 dosáhly celkové příjmy státního rozpočtu 1,523 bilionu korun, celkové výdaje byly 1,551 bilionu. Schodek státního rozpočtu byl tedy 28,5 miliardy korun. Státní kasa oproti plánovanému deficitu ve výši 40 miliard korun uspořila více než 11 miliard. Tento výsledek byl jedním z nejlepších v novodobé historii České republiky.

Rozpočet na letošní rok už poslanci kvůli dopadům epidemie koronaviru třikrát navýšili. Novelami snížili celkové příjmy na 1,365 bilionu korun, a naopak navýšili výdaje na 1,865 bilionu. Schodek nabyl rekordních 500 miliard korun. Navýšení oproti původně schváleným 40 miliardám vláda opakovaně vysvětlovala jako potřebu proinvestovat se z krize a stimulovat ekonomiku.

Tagy: