Odejděte ze sálu, vyzval Babiš opoziční poslance. Schválíme rozpočet bez vás

Andrej Babiš

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Poslanecká sněmovna ve středu schvaluje rozpočet pro rok 2021. Vláda ANO a ČSSD jej navrhla se schodkem 320 miliard korun. Hladký průběh se ale nečeká. Opoziční strany mimo jiné kritizují, že v předloze nejsou zahrnuty dopady schváleného daňového balíčku. Hlavní problém pro vládu je však KSČM, která zatím rozpočet podpořit nehce Bez KSČM nemá vláda dostatek hlasů a hrozí tzv. rozpočtové provizorium. Babiš vyzval opoziční poslance, aby při finálním hlasování odešli ze sálu.

„Odejděte se sálu a nechte nás ten rozpočet schválit. Když odejdete, tak to bude konstruktivní krok z vaší strany. Krok, který odblokuje situaci a pomůže ČR překonat největší zdravotnickou a ekonomickou výzvu za posledních 30 let,“ vyzval poslance všech opozičních stran premiér Andrej Babiš.

„Vaše výzva je přidrzlá. Nevidím důvod, proč bychom měli odcházet ze sálu,“ vmetla premiérovi nezařazená poslankyně Tereza Hyťhová (dříve SPD).

Pokud by poslanci ze sálu odešli, snížili by tím kvórum potřebné pro schválení a vládě by tak zřejmě stačily jen hlasy poslanců ANO a ČSSD.

Vláda totiž dosud nemá pro rozpočet podporu. To přiznal i Babiš těsně před klíčovým hlasováním. Každoročně pro rozpočet hlasují komunisté, právě oni ale nyní avizují, že zatím ruce pro 320miliardový deficit nezvednou.

Jednání s komunisty

V úterý se nad klíčovým zákonem roku sešla i ministryně financí Alena Schillerová a premiér Andrej Babiš s prezidentem Milošem Zemanem. Po jednání prohlásila, že shodu nad rozpočtem ještě nemá.

Sama Schillerová na úvod středeční schůze rozpočet hájila. „Jde o pokrizový rozpočet. Za cenu vyššího zadlužení navyšuje výdaje na sociální zabezpečení, vědu a výzkum, školství nebo investice do fyzické infrastruktury,“ uvedla Schillerová.

ODS: Zadlužení každého občana bude 32 tisíc za rok

Podle předsedy ODS Petra Fialy jde o obrovský deficit.

„Rozpočet neodráží potřeby České republiky, ani většiny lidí. Je potřeba říkat lidem pravdu. 320 miliard je dluh občanů a zadluží každého občana za rok včetně nejmenších dětí 32 tisíc korun za rok,“ nešetřil kritikou předseda ODS Petr Fiala.

„Jasně říkám, že ODS tento rozpočet nepodpoří,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. Připomněl, že letos poslanci na žádost vlády třikrát zvyšovali schodek až k 500 miliardám korun. Na přímou či nepřímou pomoc v epidemii koronaviru šlo podle Fialy 180 miliard korun, zbytek jde podle něj na vrub nepříliš dobrého hospodaření vlády. V rozpočtu na příští rok ODS navrhla úspory zhruba ve výši 80 miliard korun.

Právě ODS je ale vyčítáno, že rozpočet ještě zhoršila tím, když podpořila zrušení superhrubé mzdy. A právě to, že tam toto není zohledněno kritizovala další opoziční strana TOP 09.

Mimo realitu je rozpočet i podle Pirátů. „Navržený státní rozpočet nepodpoří, protože je o 100 miliard mimo realitu,“ řekl místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Mikuláš Ferjenčík (Piráti).

Pozměňovací návrhy strany směřují například k posílení financování sociálních služeb. „V případě, že by rozpočet jako takový neprošel, tak budeme prosazovat jednání na úrovni vlády a opozice o tom, jaký má být další postup. Rozhodně neuzavřeme separátní dohodu s hnutím ANO,“ poznamenal Ferjenčík.

Filip: Vládě nepomůžeme ani odchodem z jednacího sálu

Názor komunistů v úterý nezměnila ani schůzka premiéra Babiše a ministryně financí Schillerové s šéfem KSČM Vojtěchem Filipem a předsedkyní rozpočtového výboru Sněmovny Miloslavou Vostrou (KSČM).

Poté, co už minulý týden v pátek rozpočet odmítl výkonný výbor Ústředního výboru (ÚV) KSČM, v pátek se k němu přidal i samotný ÚV coby nejvyšší stranický orgán mezi sjezdy. „Rozhodnutí ústředního výboru je pro nás jednoznačné, budeme ho respektovat,“ uvedl předseda komunistů pro Právo.

Popřel spekulace, podle kterých by poslanci KSČM při středečním hlasování opustili jednací sál a tím pádem by snížili počet hlasů potřebných ke schválení rozpočtu. „Odcházet nebudeme,“ potvrdil Filip.

Tagy: