Kalousek ostře o Fialovi: Kopnul si do mrtvoly. Takhle nejednají muži, řekl k odvolání Bartoše

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Fiala navrhne odvolání Bartoše z funkce ministra kvůli digitalizaci

Premiér Petr Fiala (ODS) si „kopl do mrtvoly“. Takhle nejednají muži, řekl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) ke způsobu, jakým předseda vlády odvolal Ivana Bartoše (Piráti) z čela resortu pro místní rozvoj i z postu vicepremiéra pro digitalizaci. Ještě dopoledne přitom vše vypadalo úplně jinak, když si Fiala se šéfem Pirátů potvrdil programové priority pětikoaličního kabinetu. I ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) přiznal, že se o odvolání Bartoše dozvěděl jen krátce před odpoledním brífinkem.

„Nehodnotím to rozhodnutí, to je suverénní právo premiéra. Hodnotím ten timing. Předseda strany se bál, do ‚mrtvoly‘ si kopnul. Takhle nejednají muži,“ napsal Kalousek ostře k Fialovi, který v odpoledních hodinách překvapil svým oznámením, že plánuje Bartoše odvolat jak z ministerstva, tak z pozice vicepremiéra.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zákulisí odvolání Bartoše: Fiala mu předem nic neřekl, detaily prozradil ministrův náměstek

Jak premiér, tak šéf Pirátů se přitom ještě ráno sešli ve Strakově akademii, kde si potvrdili programové priority kabinetu. Ještě dopoledne nic nenasvědčovalo tomu, že by měl Bartoš opustit své posty. Vše pak změnilo Fialovo odpolední vystoupení, kde oznámil svůj záměr.

Kalousek nešetřil ani TOP 09

Zvrat uvnitř kabinetu okomentovala také předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Měsíce trvající problémy s digitalizací stavebního řízení mají negativní dopad na naši ekonomiku. Úředníci se každý den potýkají s nefunkčním systémem, což jim značně ztěžuje práci, a plně chápu i naštvání občanů. Přestože byla Ivanu Bartošovi nabízena pomoc, situace se bohužel výrazně nezlepšila,“ napsala na síti X.

„Jsem si vědoma složitosti celého procesu digitalizace a uznávám snahu, nicméně vzhledem k přetrvávajícím problémům a nenaplněným závazkům vlády v oblasti digitální transformace je jeho odvolání panem premiérem logický krok,“ doplnila šéfka dolní komory.

I na její slova zareagoval Kalousek – a též kriticky. „Víte, co je totální ponížení řadového člena TOP 09 se schopností vlastního úsudku? Když předsedkyně jeho strany poslušně píše teze, uložené jí řadovým pracovníkem tiskového oddělení Strakovy akademie,“ napsal k příspěvku Pekarové.

Také ministr vnitra a šéf hnutí STAN Vít Rakušan přiznal, že o konci ministra pro místní rozvoj neměl dopředu žádné informace. „Rozhodnutí premiéra odvolat Ivana Bartoše jsem se dozvěděl krátce před tiskovou konferencí telefonicky od Petra Fialy. Je zodpovědností premiéra, aby po tomto překvapivém kroku zajistil stabilitu koalice,“ poznamenal na sociální síti X.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala cynicky a chladně hodil Piráty přes palubu, řekl Kubáček. Je to potupa v přímém přenosu

Tagy: