Palestinci musí získat formu státnosti, jinak nebude klid, shodl se Pavel s katarským emírem

Prezident Petr Pavel na návštěvě Kataru (17. ledna 2023).

Prezident Pavel v Kataru

Český prezident Petr Pavel se při středečním jednání v Dauhá s katarským emírem Tamimem bin Hamad Sáním shodl na tom, že situaci v Pásmu Gazy je nutné řešit v komplexním balíku s konkrétním cílem, jímž je forma státnosti pro Palestince. Řekl to novinářům na závěr své třídenní návštěvy na Blízkém východě.

„Shodli jsme se na tom, že bezpečnostní situaci konkrétně v Gaze je nutné řešit v komplexnějším balíku. To znamená nejen za účasti regionálních států a hlavních světových hráčů, ale také jako balík, který má konkrétní cíl,“ řekl Pavel. Tím je podle něj právě forma státnosti pro Palestince.

ČTĚTE TAKÉ: V Gaze byl těžce zraněn populární herec. Hvězdu seriálu Fauda zasáhla střepina granátu

„Bez toho, že by Palestinci dosáhli na dlouhodobý cíl, tak stabilita v regionu nebude a nepokoje se budou opakovat periodicky, jako jsme toho byli svědky dosud,“ dodal český prezident. Je podle něj v zájmu nejen Izraele, ale i arabského světa a nakonec celého světa, aby byl v regionu klid.

„Problémy, které vidíme dnes v Gaze, problémy mezi Hizballáhem a Izraelem, problémy, které způsobují Hútíové v Rudém moři, rozhodně nepřispívají ke světové stabilitě a jen zhoršují situaci včetně ekonomické v celém světě,“ uvedl Pavel.

Katar považuje podle české hlavy státu za prioritu jednat o propuštění izraelských rukojmí, které uneslo hnutí Hamás při útoku na izraelské pohraničí 7. října. Hnutí, které Evropská unie i Spojené státy pokládají za teroristickou organizaci, stovku rukojmích koncem listopadu propustilo, na 130 lidí dál zadržuje. Někteří z nich jsou ale zřejmě již po smrti.

„Uvědomují si, že bez propuštění rukojmí žádné další jednání probíhat nemůže, ale zároveň to vidí v komplexu, že není možné jednat o propuštění rukojmí odděleně bez jednání o příměří a poválečném uspořádání,“ poznamenal Pavel. S rodinami některých rukojmích se setkal při předešlé dvoudenní návštěvě Izraele.

Katar je sice podle něj dlouhodobě na straně Palestinců, ale částečně i Izraelců, protože usiluje o mírové uspořádání. „Katařané zdůrazňují, že hlavním zdrojem problémů, které se periodicky opakují mezi Palestinci a Izraelci, je právě otázka státnosti,“ upozornil český prezident.

Prezident: Nejsme nepřátelé arabských zemí

„Je potřeba vnímat pragmaticky, že to, že jsme v přátelském vztahu s Izraelem, neznamená, že bychom měli být v nepřátelském vztahu k arabským zemím,“ doplnil Pavel. Příklad Kataru podle něj ukazuje, že právě spolupráce s podobnými státy může nakonec přinést řešení, protože jsou hlasem umírněným a nabádají spíše k jednání než ke konfrontaci.

Katar podle Pavla v posledních letech výrazně pomáhal jako zprostředkovatel v některých velkých konfliktech ve světě. Bylo to podle něj například při evakuaci civilistů z Afghánistánu, země také jednoznačně odsoudila ruskou agresi proti Ukrajině a poskytla napadené zemi pomoc ve výši 100 milionů dolarů (zhruba 2,3 miliardy korun). „Zároveň se zasazuje o to, aby situace na Ukrajině byla řešena mírovým způsobem,“ dodal prezident.

MOHLI JSTE PŔEHLÉDNOUT: CNN exkluzivně v tunelu Hamásu. Dvacet metrů pod zemí je i splachovací záchod, popsal reportér

Tagy: