Konec karantény kvůli covidu? Má nastat už příští týden, hygienici mají metodiku

Tisková konference po jednání vlády

Ministerstvo zdravotnictví plánuje zrušit klíčové opatření proti šíření koronaviru. Od 19. února přestane platit povinnost nastoupit do karantény kvůli kontaktu s nakaženou osobou. Krajské hygienické stanice už podle webu Seznam Zprávy obdržely novou metodiku, na které pracovala mimo jiné hlavní hygienička Pavla Svrčinová. V současnosti platí, že lidé po kontaktu s nakaženým člověkem musí zůstat pět dní doma.

Resort Vlastimila Válka (TOP 09) novou metodiku ještě nezveřejnilo. „Hlavní hygienička to v současné době řeší, zatím to nemůžeme potvrdit,“ sdělil Seznam Zprávám mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Co se týče pravidel izolace, na tomto poli se prozatím nic měnit nemá. Společně s klasickou karanténou by měla 19. února skončit také její „pracovní“ varianta, která platí pro zdravotníky a pracovníky v sociálních službách.

Vláda ve středu avizovala, že k 1. březnu už bude platit jen pár opatření, v praxi nejspíše jen nošení respirátorů a roušek. V noci z 18. na 19. února skončí povinnost testovat se v práci, děti nebudou muset na testy ani ve školách. Nemělo by se to ovšem týkat pracovníků většiny zdravotnických a sociálních zařízení.

„Nechci vzbuzovat planou naději. Bude záležet na tom, jak se bude varianta omikron vyvíjet. Ale doufám, že to máme vše za sebou. Musíme se chovat tak, abychom byli připraveni i na horší varianty, proto chceme novelizovat pandemický zákon,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS).

Tagy: