Neočkovaní se mstí podnikům, sestavili blacklist: Kde kontrolovali, tam nevkročíme

Ilustrační foto

Msta hospodám

Msta nebo jen silné přesvědčení? Někteří odmítači očkování i kritici protikoronavirových opatření sestavili takzvaný blacklist, do kterého lze vyznačovat „kolaborantské“ podniky. Týká se to těch provozoven, ve kterých v době restrikcí postupovaly dle platných nařízení a vyžadovaly certifikát o bezinfekčnosti. Mapa je na internetu volně dostupná. Přestože už tato povinnost nyní neplatí, antivaxeři nechtějí tyto hospody, posilovny nebo třeba divadla podporovat.

„Ti, kteří po mně chtěli tenhle diskriminační nesmysl, k těm už nepůjdu. Budu chodit jen tam, kam mě pustili i bez očkování,“ svěřil se redakci CNN Prima NEWS Matěj Lisoněk, který se odmítá proti nemoci COVID-19 očkovat. V době, kdy se musel prokazovat certifikátem, navštěvoval jen místa, kde ho nevyžadovali.

Podobný postoj má i několik dalších lidí, kteří se doposud nenechali naočkovat. Pakliže koronavirus neprodělali, bylo jim znemožněno navštívit restauraci, fitness centra nebo i divadla. Toto nařízení sice od středeční půlnoci neplatí, přesto však do těchto „kolaborantských podniků“ prý už nevkročí.

K hříšníkům už nikdy

„My si pamatujeme! A tečka,“ argumentují tvůrci mapy, kterou nazvali Blacklists. Na interaktivní mapě České republiky lze vyhledat nejrůznější bistra, posilovny, hospody, ale třeba i květinářství. „Odmítli nám prodat kytici. Nabízeli nám jejich roušky ze šuplíku, a když jsme odmítli, nedovolili nám zaplatit vybranou kytici. Vyhodili nás,“ zní komentář u jedné z prodejen. Mapa slouží k výměně právě takových informací.

„I přesto, že soud zrušil vládní nařízení, kontrolují,“ píše další uživatel o jednom z pražských podniků. „Jsou to kolaboranti,“ doplňuje tvůrce komentáře. To, že by v době restrikcí po hostech nevyžadovali „bezinfekčnost“, však manažer bistra odmítá.

„Dle nařízení nyní vítáme jak očkované, tak neočkované hosty. Předtím jsme ale opatření striktně dodržovali. Pakliže by se nám za to někdo chtěl mstít, věříme, že se nás to nedotkne,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Lukáš Rešl s tím, že si jejich provozovna drží stálou klientelu.

Stále se najdou výjimky

Na seznamu Blacklists se objevilo i jedno z brněnských fitness center. Uživatelé mapy si stěžují, že recepční byla „nekompromisní, dost nepříjemná a vyžadovala očkování“, a to zřejmě v době, kdy to nařizovalo nařízení. „Nebudu je podporovat ani nyní,“ stojí dále v komentáři.

Provozovatelé brněnské posilovny ale za poslední den, kdy už neplatí povinnost předkládat covid pas, lehký nárůst klientely zaznamenali. „Přišlo za námi spoustu nových lidí, kteří si přišli zaplatit členství,“ sdělila redakci recepční fitness centra. Jak se klientela jednotlivých zařízení promění, však ukážou následující dny a týdny.

Kdo přesně stojí za tvorbou mapy není zcela jasné. Na webových stránkách je podepsaná organizace Zdravé fórum a Pro Libertate, které spolu úzce spolupracují. Vymezují se například vůči plošnému očkování i vakcinaci dětí nebo některým protipandemickým opatřením.

Většinu nařízení však nová vláda zrušila. Stále ale platí například povinnost nosit respirátory ve vnitřních prostorách, testování ve školách a ve firmách, omezení počtu lidí na hromadných akcích nebo omezení počtu lidí u stolu.

Na internetu je dostupná také Mapa volných zón, která sloužila v době přísnějších restrikcí. Ta vyznačovala místa, kde k návštěvě nebyl potřeba certifikát. Některé podniky tam ale byly jednak proti své vůli, ale i v rozporu s tím, jak to na místě skutečně chodilo.

Tagy: