Od března se má v Česku totálně rozvolnit. Budou se jen nosit respirátory, řekl Fiala

Premiér Petr Fiala (ODS)

Tisková konference po jednání vlády

Vláda ve středu potvrdila rozvolňování protiepidemických opatření ohledně covidu. Od čtvrtka 10. února se lidé bez očkování dostanou všude – do restaurací a hospod, na kulturní akce či do sportovních zařízeních. A je ve hře, že od března bude podle premiéra Petra Fialy (ODS) platit jen málo opatření, prakticky jen nošení respirátorů.

„Rozhodli jsme o postupném rušení povinností. Rušíme povinnost prokázat se certifikátem. K těmto krokům přistupujeme s ohledem na aktuální stav pandemie,“ uvedl Fiala.

Lidé bez očkování tedy budou moci od čtvrtka do hospod, restaurací, na sportovní či kulturní akce. Tečka tak už v Česku bude k ničemu. Covidový certifikát se ovšem bude lidem hodit, když pojedou do zahraničí.

Premiér následně řekl, že od 1. března bude v platnosti jen velmi málo protiepidemických opatření. Prakticky jen nošení respirátorů, uvedl.

O chvíli později své prohlášení upřesnil. „Máme výhled, že to tak bude. Nechci vzbuzovat planou naději. Bude záležet na tom, jak se bude varianta omikron vyvíjet. Ale doufám, že to máme vše za sebou. Ale musíme se chovat tak, abychom byli připraveni i na horší varianty, proto chceme novelizovat pandemický zákon,“ řekl premiér.

Další rozvolnění

V únoru dojde i k dalšímu rozvolňování opatření. V noci z 18. na 19. února skončí povinnost testovat se v práci, děti nebudou muset na testy ani ve školách. Nemělo by se to ovšem týkat pracovníků většiny zdravotnických a sociálních zařízení.

Od soboty 19. února kabinet také rozvolnil pravidla pro konání hromadných akcí. „Hromadných akcí se bude moct účastnit pětkrát více lidí než teď,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Spolkových, kulturních, sportovních, tradičních a dalších podobných akcí nebo slavností soukromých i veřejných se místo 100 osob bude moct účastnit 500 lidí.

Na umělecká představení, sportovní utkání, kongresy a vzdělávací akce zatím může tisíc sedících diváků. Od 19. února jich tam podle Válka bude moci být až několikanásobně více. „Pokud má stadion kapacitu devět tisíc lidí, může jich tam 5 500. Tedy tisíc plus padesát procent zbývající kapacity,“ vysvětlil ministr.

Ze současných opatření tak zůstane v platnosti už jen omezení na maximálně šest lidí u stolu a nošení respirátorů ve vnitřních prostorách.

Tagy: