Schwarzenberg byl letecky přepraven do vídeňské nemocnice. Jeho zdravotní stav se nelepší

Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro CNN Prima NEWS

Karla Schwarzenberga převezli do Vídně

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg byl od konce srpna hospitalizován na Karlově náměstí. Jeho stav se ale nelepšil a po rozhodnutí lékařů byl letecky transportován do vídeňské nemocnice. Informoval o tom web Expres.cz. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) byl politik převezen především kvůli tomu, aby byl blíže svým dětem. Uvedl to v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1.

Na konci srpna byl politik kvůli zdravotním komplikacím, způsobeným nedoléčeným zánětem v těle, hospitalizován na Karlově náměstí. „Ne, že by moje nemoc byla nějaký příjemný zážitek, to tvrdit nemůžu, ale musím říct, že jak personál na všech odděleních, tak také vybavení nemocnice je bezvadné,“ pěl tehdy chválu na pražské zdravotnické zařízení čestný předseda TOP 09 a těšil se na brzké propuštění.

Už několik dní ležím zavřený v nemocnici na Karláku a shodou okolností jsem prošel dvě oddělení a několik i...

Posted by Karel Schwarzenberg on Thursday, August 24, 2023

K tomu už ale nedošlo. „Něco mi tam našli a chtějí to prošetřit,“ svěřil se Schwarzenberg deníku Expres.cz začátkem října, podrobnější informace ale sdělit nechtěl. Pro deník Blesk však upřesnil, že ho trápí kůže.

ČTĚTE TAKÉ: Kdyby byly volby dnes, Trump by vyhrál. Poráží Bidena v klíčových státech, uvádí průzkum

Zdravotní stav knížete se ale ani nadále nelepšil a v pondělí byl transportován do nemocnice v Rakousku. „To se zeptejte lékařů, proč mě sem převezli. Já to nevím. Že by tu byli větší specialisté než v Česku, si nemyslím. Odhaduji, že to bude zhruba stejné, ale tady budu moct vidět děti a vnoučata,“ okomentoval převoz pro Expres.cz.

Schwarzenberg také zadoufal, že ho v blízké době navštíví jeho syn Jan, který pro něj od prezidenta Petra Pavla převzal 28. října Řád bílého lva. „Mohl by mi ho přijít ukázat příští týden,“ pochlubil se.

Šéf zdravotnického resortu Válek v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1 uvedl, že hospitalizovaný politik je v kondici úměrné svému věku. „Je na tom poměrně dobře. K převozu došlo především z toho důvodu, aby byl blíže rodině. Nenachází se v kritickém stavu, aktuálně nabírá síly,“ pronesl ministr a dodal, že Schwarzenberg má být umístěn na rehabilitační klinice.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Je mi ho líto. Žádná justice není zcela nezávislá, uvedl k rozsudku Dominika Feriho Schwarzenberg

Tagy: