„Tomáš“ si už jede pro Putina. Co všechno umí tank, na který se Češi složili pro Ukrajinu

Češi se složili na tank pro ukrajinskou armádu. Pojmenovali ho Tomáš.

Válka na Ukrajině (4.10.2022 11:00)

Český tank Tomáš vyráží proti ruským jednotkám na Ukrajině. Bojový stroj, na který se složilo přes 11 tisíc lidí, spadá do rodiny starších sovětských konstrukcí, stále ale dokáže nepříteli řádně zatopit. Darovaný tank T-72 Avenger se totiž dočkal poctivé modernizace a řady vylepšení oproti základní verzi. Navíc jde o vojenskou techniku, se kterou jsou ukrajinští vojáci velice dobře seznámení. S čím přesně budou mít Rusové na frontě tu čest?

Česká republika byla nedlouho po začátku invaze jednou z prvních zemí, která poslala na Ukrajinu své bojové stroje. Předně šlo o tanky T-72 a bojová vozidla pěchoty (BVP), ty později doplnily mimo jiné raketomety RM-70, houfnice Dana či nemalé množství ručních zbraní a munice. Z armádních a zbrojařských skladů tak odjel na Ukrajinu pestrý výběr vojenské techniky.

Ruské armádě se brzy postaví další český stroj – modernizovaný tank T-72 Avenger, kterého organizátoři tuzemské sbírky pojmenovali „Tomáš“. Ačkoliv má jméno odkazovat především na prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka, mnozí internetoví diskutéři si spíše vzpomněli na Mašinku Tomáše z britského animovaného seriálu (v originále „Thomas the Tank Engine & Friends“). To autoři sbírky reflektovali i v posledních příspěvcích.

Třebaže je základní sovětská konstrukce už za zenitem, T-72 Avenger se může pochlubit řadou významných vylepšení. Tank se dočkal nových pásů a reaktivního pancéřování, které by mělo ochránit osádku před základními protitankovými zbraněmi. V praxi jde o schránky s výbušninami, které při kontaktu se střelou explodují a vytvoří protisílu, která projektil oslabí.

Na fotografiích lze vidět, že největší počet reaktivních pancířů se nachází na věži, další explozivní destičky jsou na bocích stroje. Podobným typem dynamické ochrany (DYNA) disponují i výrazně zmodernizované tanky T-72M4CZ, které dosud slouží v řadách Armády ČR, než je v budoucnu nahradí desítky německých Leopardů 2.

„Tomáše“ rovněž chrání nainstalovaná dýmovnice, s níž může osádka v případě potřeby vytvořit kouřovou clonu a snížit svou viditelnost. Výrazným bonusem je také termovize, která pomůže vojákům přesněji identifikovat cíle podle teploty i při špatných světelných podmínkách, například v noci.

Tankisté tak nebudou mít problém zaměřit schovávající se vojáky či puštěné motory nepřátelských strojů. Ve výčtu dalších vylepšení nechybí ani ochrana osádky proti účinkům radiace a chemických látek či hasicí přístroj uvnitř tanku.

Účinné dělo, dva kulomety i jedna slabina

Český T-72 Avenger se nemusí stydět ani za svou palebnou sílu. Největší paseku může nadělat kanón ráže 125 mm. Ten si dokáže poradit jak s obrněnými cíli, tak s živými terči. V kombinaci s průbojnou střelou zvládne prorazit padesáticentimetrový pancíř na vzdálenost dvou kilometrů. Tank Tomáš je dále vybavený spřaženým i protiletadlovým kulometem.

Osádku tvoří pouze velitel, střelec a řidič. Tank totiž disponuje nabíjecím automatem, což je zároveň jeho nevýhoda. Munice se totiž skladuje ve věži, v případě zásahu a proražení pancíře se tak může stát, že tankové náboje explodují a usmrtí celou osádku.

Samotná věž se mnohdy oddělí od korby tanku, což šlo vidět na celé řadě fotografií z ukrajinského bojiště – „odvíčkované tanky“ zkrátka nebyly žádnou raritou, ať už na straně Ruska, či obránců.

Pro ukrajinskou armádu nebude obrněný Tomáš ovšem žádnou novinkou. Už dlouhé dekády obě strany konfliktu používají podobné tanky, především ze série T-64, T-72, T-80 i modernější T-90. I díky podobné konstrukci tak není problém velice rychle zaučit nové tankisty, případně převelet zkušenější vojáky z jednoho stroje do druhého.

Česká republika byla první zemí na světě, která se složila na nákup bojového stroje proti armádě ruského prezidenta Vladimira Putina. Organizátoři kampaně „Dárek pro Putina“ na Twitteru oznámili, že se jim podařilo tank odkoupit za 25 milionů korun. „Berte to třeba tak, že byl u výrobce v akci. Osm milionů, které jsou navíc, jdou na munici,“ doplnili na sociálních sítích. O dodání a transport se má postarat české ministerstvo obrany.

Právě nákup munice bude nyní hlavním cílem projektu Dárek pro Putina, který v květnu vyhlásil na podnikatel Dalibor Dědek. Nyní organizátoři sbírky plánují skrze projekt „Munice pro Tomáše a jeho kamarády“ pořídit tankové náboje pro T-72, rakety do raketometů RM-70 Vampire 4D nebo dělostřeleckou a minometnou munici.

Tagy:
armáda tank tanky zbraň Ukrajina sbírka Rusko arzenál crowdfunding Ministerstvo obrany České republiky válka na Ukrajině Dalibor Dědek ruská invaze na Ukrajinu T-72