Hrozba povodní: Nejhorší situace je na Karlovarsku. Utržený svah zastavil vlak, popsal svědek

 Utržený svah zastavil vlak na Karlovarsku.

Déšť v noci zvedl hladiny mnoha toků v Česku. Dosažení některého ze tří povodňových stupňů hlásilo v neděli ráno přibližně 60 míst, zejména v Čechách. Odpoledne se číslo zvýšilo na 88 lokalit. Nejvyšší, třetí stupeň platil ve 14:00 na šesti místech, například na Ohři v Karlových Varech. Padající svah dokonce na Karlovarsku zastavil vlak. Hasiči museli také evakuovat několik lidí. Meteorologové očekávají v následujících hodinách tání sněhu kvůli oteplení. Vlivem toho by nadále měly stoupat toky v povodí horní Berounky, horní Vltavy, Ohře a nově i Labe, Sázavy a toky odvodňující Českomoravskou vrchovinu.

Situace je momentálně nejhorší v Karlových Varech v Drahovicích u Mattoniho nábřeží. „Na řece Ohři byl po osmé hodině třetí stupeň povodňové aktivity. Mluvčí povodí Ohře řekl, že situace by se mohla zlepšit v odpoledních nebo večerních hodinách,“ popsala reportérka CNN Prima NEWS Pavlína Polatová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Štědrý večer při svíčkách? Desítky tisíc domácností jsou bez proudu, může za to sníh

Situace je kritická také u Ostrova v obci Kfely, kde je Bystřice na druhém povodňovém stupni. „Hasiči museli řešit i evakuaci osob,“ sdělila Polatová. V neděli ráno na člunu zachránili ze zahrádkářské kolonie v Doubí pět lidí, které obklopila stoupající hladina řeky Ohře. „Oznámili, že nemají možnost se bezpečně dostat pryč z chaty a zároveň že u nich je jedna osoba nevidomá. Hasiči ze zatopené oblasti na člunu zachránili celkem pět osob, jednalo se o osoby, které chaty v této oblasti využívají k trvalému bydlení,“ řekl mluvčí hasičů Martin Kasal. Městská policie převezla zachráněné do Armády spásy, která se o ně postará.

Už v noci hasiči evakuovali devět lidí z jednoho domu v obci Mírová, kde se Chodovský potok vylil z koryta. Deset lidí museli evakuovat v osadě Luh u Svatavy, kde začala obyvatele ohrožovat řeka Svatava. V obou případech se o evakuované postarala obec.

Na některých místech plní hasiči pytle s pískem a rozváží je do zasažených míst. „Nadále v kraji stoupají hladiny vodních toků, hasiči již řeší desítky zatím lokálních událostí. Mimo jiné bylo potřeba jen v sobotu večer připravit na použití 2 tisíce pytlů s pískem. Situaci v kraji hasiči nepřetržitě sledují a vyhodnocují,“ uvedli na sociální síti X hasiči Karlovarského kraje.

„Zhruba kolem půl osmé jsem viděl, že svítí světla. Šel jsme se podívat a zjistil jsem, že na protějším břehu je vlaková souprava, které do cesty asi spadl strom. Až po rozednění jsem zjistil, že se utrhl celý svah,“ popsal obyvatel jedné ze zasažených oblastí incident poblíž Bečova nad Teplou. Dodal, že měl strach. „Ráno už ale hladina o půl metru spadl dolů,“ sdělil.

„Jinak situace v kraji je téměř neměnná, výhled podle meteorologů je ale příznivý, očekává se kulminace. Obecně je možné říct, že nikde se situace výrazně nezhoršuje. Monitorujeme především řeku Ohři, na několika místech, například v zahrádkářských koloniích na břehu řeky v Sokolově, Lokti a Karlových Varech je voda mimo koryto,“ uvedl Kasal.

„Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav, podle něhož mohou být uzavřeny některé silnice a mosty. Doporučuje se také omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

Tagy: