Katastrofické hospodaření? I tak dostal exšéf České pošty odměny a odchodné v řádu milionů

Česká pošta se potýká se ztrátou 1,75 miliardy korun, nejvyšší vedení tohoto státního podniku přesto vloni dostalo statisícové odměny, napsal web iDNES.cz. Kromě toho někdejší ředitel společnosti Roman Knap dostal velmi štědré odchodné ve výši 3,6 milionu korun hrubého.

Česká pošta musí zavírat pobočky i kvůli miliardovým ztrátám. Katastrofální příjmový deficit se však ještě loni na platech vedení podniku nepromítl. Hned dva ředitelé pošty za loňský rok získali mimořádné odměny.

Společnost na základě zákona o svobodném přístupu k informacím přiznala, že ředitelé získali odměny v celkové výši 376 542 korun. Roman Knap, který byl generálním ředitelem České pošty mezi roky 2018 až 2023, obdržel loni v pohyblivé složce mzdy 1,25 milionu korun hrubého, informoval web iDNES.cz. Právě od roku 2018 se pošta topí ve ztrátách.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Odstupné od České pošty nedostaneme, říká doručovatel. Podnik nabízí práci daleko od domova

Pohyblivá složka se vyplácí na základě splnění úkolů k základnímu platu. Ten v případě Knapa činil 332 500 korun hrubého měsíčně. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) Knapa odvolal z funkce v únoru letošního roku.

Rozhodl se tak poté, co vyšlo najevo, že se Knap po volbách v roce 2021 sešel s kontroverzním podnikatelem Michalem Redlem. Ten je jedním z hlavních aktérů v korupční kauze Dozimetr. Někdejší šéf pošty dostal přesto velmi štědré odchodné ve výši 3 649 518 korun hrubého.

Vildumetzová: Bonusy mi přijdou nemravné

„Podle mých informací dostal pan Knap jen to, na co měl nárok podle smlouvy, kterou podepsal za mého předchůdce v roce 2018,“ sdělil Rakušan. Za co konkrétně si ale bývalý generální ředitel peníze navíc zasloužil?

„Pohyblivá složka byla navázána na plnění cílů stanovených zakladatelem po vyhodnocení roku 2021. To se týkalo vypracování a schválení strategie podniku, což se stalo,“ popsal mluvčí státní společnosti Matyáš Vitík. Odbory i opozice mimořádné bonusy kritizují.

Například poslankyně Jana Mračková Vildumetzová (ANO) jejich vyplacení označila za nemravné. Rakušan by si do budoucna přál systém, který by u odměn manažerů státních firem zohledňoval hospodářské výsledky.

Vyhozené peníze?

Redakce CNN Prima NEWS informovala i o dalším případu „plýtvání penězi“. Loni v prosinci si podnik objednal stovku elektrokol za miliony korun u firmy, která je měla pro poštu upravit. Podle odborníka Jakuba Ditricha šlo ale o vyhozené peníze. S plným nákladem je totiž mohou řídit pouze lidé vážící do 60 kilogramů.

Česká pošta na konci března oznámila, že zruší 300 poboček. Nesouhlas s tím vyslovila řada starostů. Ti se vesměs shodují, že zástupci pošty nenabídli žádné kompromisní řešení. Firma uvedla, že k tomu přistupuje z úsporných důvodů, aby se vyhnula insolvenci.

Společnost má nyní asi 3200 poboček, po zrušení jich tedy bude zhruba 2900. Mluvčí České pošty Matyáš Vitík řekl, že tento týden se konají poslední jednání se starosty a pak bude seznam rušených pošt definitivní.

Společnost již oznámila zrušení 529 pracovních míst doručovatelů a dalších pracovníků v logistice. Místa chce zrušit ke konci července, výpovědi bude rozesílat v květnu.

Tagy: