Strach o princeznu Kate: Kvůli rakovině vynechá zásadní akci. Omezení se dotkne i krále

Princezna z Walesu zmešká ceremonii irských stráží. Jde o nácvik na průvod Trooping the Colour, kterým panovník Velké Británie každoročně slaví narozeniny. Její role se ujme generálporučík sir James Bucknall, jenž princezně poslal povzbuzující vzkaz – zmínil, že vojáci jsou v myšlenkách s ní.

„Naprosto rozumíme. Naše myšlenky a přání všeho nejlepšího jsou s Její královskou Výsostí princeznou z Walesu,“ uvedl generálporučík Bucknall podle webu The Irish Sun. Doplnil, že se vojáci budou o to více snažit. „Jsme hrdí, že máme princeznu z Walesu jako vrchního plukovníka irských gard,“ nechal se slyšet.

ČTĚTE TAKÉ: Konec skrývání: Kate šla s rodinou na procházku. Stav princezny se zlepšuje, spekulují média

Samotná slavnost Trooping the Colour proběhne v Londýně 15. června a britská veřejnost nepředpokládá, že by se jí Kate zúčastnila. „Lidé budou zklamaní, ale také jsou nesmírně chápaví,“ míní expertka Ingrid Sewardová. Všichni si podle ní přejí, aby bylo princezně lépe. „Ať to bude trvat jakkoli dlouho,“ doplnila.

Do práce se princezna zatím nevrátí

Kate momentálně podstupuje preventivní chemoterapii. V březnu oznámila, že jí byla po operaci břicha diagnostikována rakovina. Ke královským povinnostem se má vrátit tehdy, až jí to dovolí lékaři. Pro letošní rok má zatím diář zcela prázdný.

Král Karel III. by se přehlídky měl zúčastnit, a to navzdory své léčbě. I on se od začátku letošního roku potýká s rakovinou. Kvůli nemoci nicméně poruší staré zvyklosti, informoval web The Mirror. Namísto toho, aby provedl přehlídku vojáků tradičně na koni, pojede společně s královnou Camillou v kočáru. Změna byla provedena na základě doporučení lékařů.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Princezna Kate si má procházet peklem. Fanoušci ji ale neopouštějí a posílají pozdravy

Tagy:
nemoc Velká Británie rakovina král přehlídka královská rodina Karel III. Catherine, princezna z Walesu Trooping the Colour James Bucknall