Kauza jí zničila kariéru a zdraví. Exministryně Parkanová bude žádat odškodné

Trvalo téměř deset let, než se bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová dočkala osvobozujícího verdiktu. Kauza nákupu armádních letadel CASA jí zničila politickou kariéru a podlomila zdraví. Teď bude bývalá šéfka resortu obrany či spravedlnosti požadovat od státu odškodné za nezákonné stíhání. Potvrdila to redakci CNN Prima NEWS v SMS zprávě.

Osvobození Parkanové a jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka ve středu potvrdil odvolací soud. Oba nyní mohou po státu žádat odškodné za nezákonné stíhání. Advokát Tomáš Sokol řekl, že to exministryni doporučí. Staněk k tomu poznamenal, že žádné odškodnění nemůže člověku vrátit deset let života.

Parkanová pak redakci CNN Prima NEWS ve stručnosti potvrdila, že na právníkovo doporučení přistoupí. „Ano, budu žádat odškodnění,“ napsala v SMS zprávě bývalá ministryně.

Exministr financí Miroslav Kalousek, který Parkanovou hájil u soudu, dlouhodobě nešetří kritikou na konto prokuratury a dalších orgánů činných v trestním řízení, jež měly kauzu na starost. Opřel se i do nynějšího šéfa Národní centrály proti organizovanému zločinu, který případ inicioval.

„Plk. Jiří Mazánek si před jedenácti lety vymyslel nesmyslnou a nepravdivou konstrukci. Spolu se státním zástupcem Janem Kořánem pak deset let šikanovali bezúhonnou dámu a zničili jí kariéru i zdraví. Vsadím se, že se oba pánové ani nestydí,“ napsal v příspěvku na sociálních sítích.

Několikrát také poukázal na posudek od American Appraisal, o který se obžaloba opírala. Podle něj byl na první pohled nesmyslný, což nakonec uznaly i soudy, třebaže až vloni. Kvůli tomu také vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové předal trestní oznámení o nepravdivém znaleckém posudku. „Obdržel jsem pouze arogantní odpověď, ať se do toho nepletu,“ popsal dění kolem kauzy Kalousek.

„Mladý ambiciózní policajt se chtěl proslavit ‚velkým úlovkem‘. Povedlo se mu to. Byl vyhlášen policistou roku 2011 a udělal velkou kariéru. Jenom při tom musel zničit život dvěma slušným lidem, kterým teď stát bude platit odškodné,“ podotkl na závěr.

Devět let soudních tahanic

O pořízení transportních letounů za více než 3,5 miliardy korun rozhodla druhá vláda Mirka Topolánka (ODS), tehdy už v demisi. Obžaloba tvrdila, že Parkanová a ředitel ministerské sekce vyzbrojování Staněk způsobili státu škodu zhruba 818 milionů korun, protože nenechali zjistit obvyklou cenu strojů. Později státní zástupce Jan Kořán výši škody zrevidoval na 777 milionů na základě dodatku znaleckého posudku.

Žaloba se ovšem opírala o nepříliš přesvědčivé znalecké posudky a argumentaci. K motivům údajné trestné činnosti obžaloba tvrdila, že Parkanová se chtěla zavděčit Topolánkovi, aby ji nevyhodil z vlády, a Staněk se chtěl stát šéfem sekce vyzbrojování, kterou vedl jen na záskok. Soudkyně Petra Benešová to ve středu označila za nesmysly.

„Z žádného dokazování to nevyplynulo. Navíc vláda byla v demisi. Je absurdní si myslet, že se obžalovaná chtěla zalíbit premiérovi,“ podotkla. U Staňka poukázala na fakt, že jako pověřený řízením zastával ještě jednu funkci a měl výrazně vyšší plat, než když se poté stal ředitelem.

Tagy: