Každé zahradní jezírko či rybník potřebuje vodní rostliny

Pokud jste si pořídili na svou zahradu jezírko, nebo rybníček, budete potřebovat i vodní rostliny. Rostliny jsou s vodou neodmyslitelně spjaty. Rybníček bez ozelenění by spíše připomínal betonovou nádržku než malý biotop.

A ruku v ruce s rostlinami k vodě neodmyslitelně patří i živočichové, které voda za krátký čas přiláká sama. Na své zahrádce můžete vytvořit domov nejen larvám nejrůznějšího hmyzu, ale také žabám a čolkům. Ale nevděčni nezůstanou ani ptáci, kteří se sem budou chodit koupat a pít.
Významnou funkcí vodních rostlin je i to, že jejich listy z části zakryjí vodní hladinu a tím vytvoří stín, který zabraňuje enormnímu bujení řas, v teplých letních dnech regulují přehřívání vody, a tím vytváří lepší podmínky pro vysazené ryby.

Jaké rostliny vybrat

Pro osázení jsou potřeba druhy jak do hluboké, tak i mělčí vody. Zde mají své místo lekníny (Nymphaea). Obrovský sortiment zahrnuje druhy nejen  pro hluboký rybník, ale i ty, kterým stačí 30 cm výška hladiny. Leknínu je podobný stulík (Nuphar), jehož výhodou je menší pěstitelská náročnost

PLOVOUCÍ ROSTLINY

Jsou takové rostliny, jejichž listy a stonky plavou volně na hladině nebo pod ní a květy jsou na hladině. Mezi nejznámější patří vodní hyacint (Eichornia) a babelka (Pistia). Nevýhodou obou druhů je jejich malá odolnost vůči mrazu. Rostliny lze buď ne příliš jednoduše přezimovat, nebo každý rok zjara koupit nové. Rozrůstají se však celkem rychle, a tak nám stačí jen několik kusů.

POBŘEŽNÍ ROSTLINY

Tyto rostliny mají kořeny ponořené, listy a květy jsou nad vodou. Jsou důležité proto, že tvoří hranici – plynulý přechod mezi vodou a okolím nádrže. Jejich hlavní účel je dekorační. Patří sem velké množství rostlinných druhů. Mezi zajímavé nejen  trojcípým listem a růžovým květem patří vachta trojlistá (Menyanthes trifoliata). Rozhodně by neměl chybět puškvorec (Acorus), který je vhodný pro všechny začátečníky, je nenáročný a roste rychle, ale pozor je poměrně expanzivní, proto mu do cesty nestavíme méně vzrůstné  druhy, ale vymezíme mu dostatečný prostor. Blatouch (Caltha) je trvalka všem dobře známá i z podmáčených a zaplavovaných luk nebo z příkopů, pěkný je kultivar Plena s plnými květy. Krásná je také houtunia (Houttuynia), a to zejména kultivar Variegata, který má velmi dekorativní, pestře zbarvené listy. Tato rostlina se velmi snadno rozšiřuje pomocí podzemních oddenků.

Kosatec (Iris) by neměl chybět v žádném jezírku, kromě estetické funkce má i velký význam ekologický. Jeho kořeny fungují jako biologický filtr a pomáhají tak udržovat vodu nádherně čistou. Za účelem dekorace se dají použít i ještě nezralé palice orobince (Typha), zejména kultivar Minima je velmi pěkný, protože jeho květenství není klasicky válcovité (doutníky), ale téměř kulaté. Hezky vypadá nejen v aranžmá, ale i na okraji vodní plochy. U orobince buďte stejně obezřetní jako u puškvorce a dopřejte mu dostatek místa pro růst. Určitě nezapomeňte na přesličku (Equisetum) a ostřice (Carex). Z široké skupiny ostřic je nádherný Carex grayi jehož květenství připomíná zelené ostnaté míčky. Některé přesličky zase mají velmi zajímavé stonky, které vynikají svou strukturou a článkováním

BAHENNÍ ROSTLINY

Kořeny rostlin rostou ve vlhké půdě a listy s květy jsou nad povrchem půdy. Tyto rostliny vyžadují vlhkou půdu, bohatou na humus, trvalé zaplavení ale nesnášejí. Mezi nejznámější a nejoblíbenější patří funkie (Hosta), mají nádherné dekorativní listy v mnoha barevných variacích a navíc ještě nádherně kvetou. Velmi dekorativní květenství má i čechrava (Astilbe). Kvete od bílé po růžovou, červenou až fialovou. Kejklířka (Kumulus) má v sortimentu kultivar Whitecroft Scarlet, který květy zářivě červené. Velmi nenáročné a rychle rostoucí je rdesno (Polygonum bistorta) se svými růžovými květními klasy.

Výsadba

K vysazování používejte pouze substrát určený přímo pro vodní rostliny. Nakoupené sazenice nikdy nenechávejte v jejich původních obalech. Sází se buď přímo do dna či břehů, nebo do speciálních děrovaných květináčů. Plastové bazénové formy mají přímo vyhloubené kapsy, které stačí substrátem jen naplnit. U jezírek z plastové folie se kapsy budují při tvorbě jezírka přivařením dalšího kusu folie. Vždy respektujte, do jaké skupiny daná rostlina patří, a podle toho ji vysazujte.

Tagy:
květ zahrada rostliny rybník vodní rostliny zahradní jezírko kultivar stonek květenství hydrofyty orobinec