Kde je Émil? Po malém chlapci dva dny pátrají stovky lidí, zatím marně

Ve francouzské vesnici Vernet zmizel malý Emil. Pátralo po něm několik stovek dobrovolníků a expertů.

Pátračka po chlapečkovi v Alpách

Francie s napětím sleduje rozsáhlé pátrání po dvouapůlletém Émilovi, který o víkendu beze stopy zmizel z domu svých prarodičů ve vesnici Le Haut Vernet v podhůří francouzských Alp, kde byl na prázdninách. Rodina začala chlapce postrádat v sobotu odpoledne. S pátráním kromě policistů a hasičů pomáhá i armáda dobrovolníků.

V malé vesničce Vernet, která čítá stovku obyvatel, bylo poslední dny pořádně rušno. Až 800 lidí je tu kvůli chlapečkovi, Émilovi. Ze zahrady domu prarodičů zmizel v sobotu kolem 17. hodiny.

„Mám šest dětí, tak se mě to samozřejmě dotýká, proto také hledám,“ uvedl dobrovolník Marc Juan. „Jsem pilot dronu, hledám s jeho pomocí. Dnes už ani moc nechodím,“ řekl pilot Samuel Flechais. Do akce se zapojil i bývalý hasič Pierre Autric. „Taky mám malého vnuka, jsou mu tři, tak jsem řekl kolegovi a přijeli jsme sem,“ svěřil se.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Záhada zmizení Rudyho rozluštěna. Policie po něm pátrala osm let, celou dobu byl doma

„Za námi už je 48 hodin. To je doba, po kterou se bere, že tak malé dítě, když nepije, nejí, může zemřít. Proto máme obavy. Pořád doufáme, že někdo zakřičí: ,Je tady, máme ho,‘“ uvedl starosta vesnice François Balique.

Hledání skončilo, pátrá se cíleně

Po dvou dnech rojnic, prohledávání domů, spolupráce s posádkami vrtulníků, psovody, je velké pátrání u konce. Hledá se dál, ale jinak: cíleně. Podle zkušeností policie jsou teď, když se Émil neukázal ani poté, co ve vesnici a jejím okolí vysílali vzkaz jeho matky, nejpravděpodobnější dvě možnosti, a to nehoda nebo únos.

„Nepřestáváme hledat, neztrácíme naději. Dokud chlapce nelokalizujeme, jedeme dál, jen měníme postup,“ vysvětlil Marc Chappuis, prefekt regionu Alpes-de-Haute-Provence. Do vesnice nově nemá přístup – kromě policistů, hasičů a záchranářů – nikdo cizí. Probíhá vyšetřování a výslechy obyvatel. Nově se zpětně kontrolují telefonické hovory všech přítomných v době Émilova zmizení a krátce po něm.

„Všechny hypotézy jsou stále aktuální. Žádnou neupřednostňujeme, žádnou nevylučujeme,“ doplnil veřejný prokurátor Rémy Avon. Podle jedné z hypotéz, kterou stále častěji citují média, mohl chlapce někdo srazit autem a jeho tělo ukrýt. Další mluví o smůle, která vesnici provází. Před osmi lety, právě nad vesničkou, německý pilot Andreas Lubitz poslal letadlo plné lidí proti horskému útesu. Všichni zemřeli.

Tagy: