Kdo a proč zabil kojence v Klánovickém lese: Rodinný psycholog představil děsivé scénáře

Psycholog Jeroným Klimeš

Od pátečního večera policie vyšetřuje, proč v Klánovickém lese zemřel dvaatřicetiletý muž a dvouměsíční dítě. Kriminalisté k případu uvolnili minimum informací a nevypadá to, že by případ měl být brzy rozuzlen. Proč v lese zemřeli dva lidé? K tématu se pro CNN Prima NEWS vyjádřil psycholog Jeroným Klimeš, který platí za jednoho z největších odborníků na rodinné spory. Sledujte ve čtvrtek od 11:10 speciální vysílání Záhady Klánovického lesa na CNN Prima NEWS.

Pane doktore, zásadní otázka, co se musí honit člověku v hlavě, aby zabil dvouměsíčního kojence?

Problém je v tom, že variant je vícero. Ten případ se bude nějak vyvíjet a z deseti variant se to zredukuje na tři, pak na dvě a pak bude finální varianta. Rozumíte mi, že?

Samozřejmě. Policie možná zatím ani netuší, jestli mezi mrtvými a pachatelem byla nějaká souvislost, zda se prostě znali. Nebo jestli šlo o moment, o němž se říká, že se oběti vyskytly ve špatný čas na špatném místě.

To je základní otázka, kterou si kladu i já. Je to vrah typu Viktora Kalivody? Tedy vrah, který touží někoho zavraždit, aby měl zážitek, protože ho baví zabíjení? To je varianta první. Druhá varianta pak je, že je to rodinný příběh. To znamená, že jde o lidi, kteří mezi sebou rozehráli nějakou hru, která skončila takto. Ale pozor, jsou i další možnosti.

K TÉMATU: Smrt dítěte hraje klíčovou roli. Josef Klíma má o vraždách v Klánovickém lese jasno

Jaké možnosti vidíte vy?

Je možnost, že ten mrtvý muž se pohádal s někým v tom lese třeba den před vraždou. Nadávali si do debilů a ten druhý si na něj o den později počkal a zavraždil ho, takže by to byla msta. Může jít ale také o byznysovou vraždu, například dluhy, vymahači dluhů, vydírání. Samozřejmě může to být i tak, že se potkali náhodně v tom lese a pohádali se až v ten den. Na začátku každého případu máte deset variant a pak je postupně vylučujete.

Kdo z nás se někdy nepohádal na ulici, že? Také se mi to stalo. Pak je otázkou, zda jeden z lidí, co se do sebe pustí, má u sebe zbraň...

Víte, co je zvláštní? Já jsem shodou okolností z Klánovic. U nás se říká, že den před tím činem se v Klánovickém lese střílelo. Pojďme ale zpět k těm variantám, které se nabízejí. A vždy se postupuje tak, že se začíná tou, která se jeví jako nejpravděpodobnější. Jenže já vám řeknu, že jsem dělal třeba tzv. Kuřimský případ dávno před novináři. A tam to bylo všechno jinak.

Vy jste o tom případu věděl ještě před medializací. Povídejte...

Anna Šabatová mi dala stanovisko jedné z těch žen, já v té době dělal vyjádření pro úřad ombudsmana a přečetl jsem si to. Šabatové jsem pak řekl, že nevím, co je pravda, ale že to, co držím v ruce, je čistý blábol. Já měl na začátku variantu, že mladá Škrlová je nemanželské dítě jedné z těch žen. Realita někdy předčí naše hypotézy. V kuřimské kauze jsem předpokládal nemanželské dítě, protože je to častější problém než náboženská sekta sexuálních úchylů. Nakonec se z toho vyklubala sekta úchylů, ale to bylo to nejméně pravděpodobné. Jak bylo řečeno, začínáte od toho, co je nejčastější. Vzácné bláboly sice připouštíte, ale nezačínáte tak vyšetřování. Pro mě je ale nejzásadnější ta vražda dítěte.

To je moment, který může být klíčem k případu?

Podívejte se, chlap uspokojí svou agresi, zabije druhého chlapa, třeba dlužníka, ale už nestřílí jeho dítě. Matka také nezabije své dítě...

Pane doktore, my tady hovoříme o pachateli, ale můžeme také hovořit o pachatelce?

Podívejte se, jsou milenky, slibují se jim různé věci, do toho Vánoce, pak důvod, že to zase nevyjde... Já vám ale řeknu nyní svou soukromou myšlenku, byla to první varianta, co mě napadla. Byla to opravdu první myšlenka, co mě napadla. Žena měla milence, ten jí udělal dítě a ona řekla svému manželovi, že čeká dítě s jiným. Ale manžel s ní chtěl přesto zůstat, manžel prostě vydýchal, že to není jeho dítě, řekl, že se o něj bude starat jako o vlastní. Milenec v tu chvíli zjistil, že přijde o ženu. Sebrali mu ženu a sebrali mu i biologické dítě. A on si řekl, že takto ne, že „moje dítě nebude vychovávat žádný cizí chlap“, a rozhodl se, že zabije toho chlapa i to dítě. Je to motiv Vodník, nemůže mít ženu, tak zabije to dítě... Ale znovu opakuji, těch variant je hodně a ty dvě základní jsou – sériový vrah, který chtěl zabíjet a druhá spory v rodině, která se větví do mnoha dalších variant. A samozřejmě je také varianta, že se případ nikdy nepodaří vyřešit. Ale já bych se ptal po otcovství dítěte.

Sledujte speciální vysílání k případu ve čtvrtek od 11:10 na CNN Prima NEWS

K TÉMATU: Vražda v Klánovicích se zřejmě týkala rodiny, míní uznávaná kriminalistka. Podívejte se na video.

Tagy: