Donald Trump a jeho manželka Melania mají koronavirus

Americký prezident Donald Trump s manželkou Melanií

Americký prezident Donald Trump a jeho manželka Melania měli ve čtvrtek pozitivní test na koronavirus. Šéf Bílého domu to oznámil na svém twitterovém účtu několik hodin poté, co se objevila zpráva o nákaze u jeho poradkyně Hope Hicksové.

„Dnes večer (ve čtvrtek), jsme první dáma a já byli pozitivně testováni na COVID-19. Okamžitě zahájíme karanténu a proces rekonvalescence. Společně se z toho dostaneme!“ uvedl Trump.

„Tak jako letos mnoho Američanů jsem v domácí karanténě poté, co jsem měla pozitivní test na COVID-19. Cítíme se dobře, ale odložila jsem všechny nadcházející povinnosti. Prosím, dávejte na sebe pozor. Všichni to společně překonáme,“ napsala Melania Trumpová.

„Hope Hicksová, která tvrdě pracovala, aniž by si dala byť jen malou přestávku, právě dostala pozitivní test na COVID-19. Hrozné!“ napsal Trump poté, co se nákaza projevila u jeho poradkyně.

Hicksová přitom v úterý letěla s prezidentem na palubě speciálu Air Force One na předvolební debatu do Clevelandu a ve středu vrtulníkem Marine One na mítink do Minnesoty. Podle agentury AP začala Hicksová mírné příznaky nemoci COVID-19 pociťovat při návratu z Minnesoty.

Bývalá modelka Hicksová působila v čele tiskového oddělení Bílého domu od Trumpova nástupu do funkce prezidenta v roce 2016. V únoru 2018 z prezidentových služeb odešla, letos v únoru se ale vrátila a v Bílém domě působí jako poradkyně.

Před oznámením na Twitteru Trump v telefonickém rozhovoru se stanicí Fox News řekl, že neví, zda se od Hicksové koronavirem nakazil. „Trávíme spolu hodně času,“ řekl. Hicksová je zatím nejbližším spolupracovníkem prezidenta, u kterého se nákaza prokázala. V minulosti se infekce potvrdila u tiskové mluvčí viceprezidenta Mikea Pence Katie Millerové, bezpečnostního poradce Roberta O'Briena či jednoho z prezidentových komorníků.

Hrozba pro celé Spojené státy?

Kvůli předchozím případům nákazy začal Bílý dům prezidentovy spolupracovníky denně testovat. Opatření se týká i novinářů. Jak často se nechával testovat sám prezident, není známo.

„Z hlediska národní bezpečnosti jsme ve velmi nebezpečné pozici. Zmínka o tom, že prezident není schopen udělat potřebná opatření, aby se ochránil před nákazou, snižuje důvěru ve Spojené státy a jejich schopnost čelit světovým výzvám,“ napsala bezpečnostní analytička CNN Samantha Vinogradová.

A reagovat už začaly světové trhy, které hlásí výrazný propad.

Ve Spojených státech se koronavirem od počátku epidemie nakazilo již více než 7,2 milionu lidí. Přes 207 000 nakažených s COVID-19 zemřelo.

Tagy: