Kdo nemá fotku s krávou, jako by nebyl. Kandidáti na Hrad zkouší bizarní taktiku na voliče

Sociální sítě se plní fotkami prezidentských kandidátů s různými zvířaty. Bizarní je, že Petr Pavel, Andrej Babiš i Pavel Fischer mají skoro totožné fotografie, všichni tři se totiž nechali zvěčnit v kravíně. Podobnými snímky se často snaží dokázat, že jezdí za různými skupinami voličů a oslovují je. Politologové navíc tvrdí, že fotky se zvířaty v zemi, kde skoro každý občan nějakého domácího mazlíčka vlastní, na voliče dobře fungují.

Generál Petr Pavel se dívá krávě do očí, senátor Pavel Fischer ji krmí a poslanec a bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) ji hladí.

„Když jsem včera navštívil dvě farmy na jižní Moravě a ptal se, co hospodáři považují za největší problémy, předpokládal jsem, že na prvním místě budou zmiňovat inflaci a energetickou krizi. Překvapilo mě, když místo toho upozorňovali na nekoncepční nařízení a nesmyslná protierozní opatření, která nutí větší zemědělce rozdělit pole na desetihektarová políčka. To může ohrozit zemědělskou produkci a v některých případech erozi půdy dokonce zhoršit,“ napsal před týdnem na Facebook Pavel Fischer ke své fotce s krávou. Upozornil zároveň, že v čase krize má stát poskytnout zemědělcům zázemí a být jim oporou.

Když jsem včera navštívil dvě farmy na jižní Moravě a ptal se, co hospodáři považují za největší problémy, předpokládal...

Posted by Pavel Fischer on Sunday, November 20, 2022

Zrovna u Pavla Fischera není ale výše zmíněná fotografie jedinou. Před měsícem byl na návštěvě v zemědělském družstvu Korolupy na Moravě, jehož předsedkyně Markéta Voříšková získala ocenění Farmářka roku 2022. Tam se zase Fischer nechal zvěčnit, jak krmí tele.

Dnes jsem navštívil zemědělské družstvo Korolupy na Moravě. Jeho předsedkyně paní Markéta Voříšková nedávno získala...

Posted by Pavel Fischer on Saturday, October 29, 2022

Generál Pavel byl na návštěvě biofarmy začátkem listopadu. „Ochutnávka skvělých vdolků, pozdravení místní zvěře, rozhovory a večerní debata v zaplněném sálu. Den v Braškově byl opravdu nabitý,“ rozjímal na Facebooku, kam přidal i snímek, jak se kouká krávě do očí. Svým voličům slíbil, že za nimi bude jezdit i nadále.

Návštěva biofarmy, ochutnávka skvělých vdolků, pozdravení místní zvěře, rozhovory a večerní debata v zaplněném sálu. Den...

Posted by Petr Pavel on Wednesday, November 9, 2022

Na sítích se objevila i fotografie Andreje Babiše, jak hladí krávu v kravíně. Ze své prezidentské kampaně má na sítích ale jen snímek, jak hladí plastovou krávu. „První, co mě napadlo, bylo samozřejmě ‚Jitko, krávo!‘,“ uvedl k němu 8. listopadu. Je tak možné, že fotku z kravína sdílel během své neúspěšné kampaně na premiéra minulý rok.

Fotky s krávami ale nejsou jediné, kandidáti na prezidenta se fotí i s dalšími zvířaty. Když se zrovna nejedná o tradiční domácí mazlíčky, jako jsou kočky nebo psi, například Babiš má na sítích snímek s divočákem Růženkou. Fischer byl začátkem listopadu zase na návštěvě ovčí farmy. „Kandidáti se rozjeli za nerozhodnutými voliči,“ střílejí si z nich lidé na sociálních sítích.

Na fotky se zvířaty přichází správný čas

Podle politologa Jana Kubáčka ale fotky se zvířaty na voliče fungují. „Dokonce když nám to přijde trošku zvrhlé, excentrické nebo nepovedené, tak přesto to funguje, protože často si to lidé posílají jako určité bláznovství nebo pokus o vtip, a je to virální. Pokud to není úplně nepochopené a nepochopitelné, tak se lidé usmějí a řeknou si: ale jo, úplně se to nepovedlo, ale komu se všechno vždy povede, je to člověk z masa a kostí,“ vysvětlil CNN Prima NEWS Kubáček.

Zároveň upozornil, že Češi jsou národem domácích mazlíčků. „Tady má zvířectvo a zvlášť domácí mazlíčky skoro každý. Takže volič má k tomu automaticky sympatie, protože pro spoustu lidí je to jednoduchý vzkaz: má rád zvířata, má rád lidi,“ podotkl.

Podle odborníka se navíc kolem Vánoc budou sociální sítě podobnými fotkami plnit. „Budeme tím úplně zavalení, protože teprve přichází na podobné snímky ta správná etapa kampaně, horké fáze boje,“ zdůraznil.

První kolo prezidentské volby bude v Česku v pátek 13. a sobotu 14. ledna 2023. Víkendový model společností Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi ukázal, že v prvním kole volby by vyhrál Babiš s 27 procenty, za ním byl skončil Pavel s 26,5 procenta a třetí by byla Danuše Nerudová s 23,5 procenta.

Celkem 5,5 procenta by získal Fischer a čtyři procenta Marek Hilšer a Josef Středula. Podle několika průzkumů zbylí tři kandidáti Jaroslav Bašta (SPD), Denisa Rohanová a Tomáš Zima nemají ve volbách šanci.

Tagy: