Kdo zaváhá, nebydlí. Sháňka po pronájmu je rapidní, jak si nenechat vysněný byt utéct?

Hledáte pronájem? Pak se připravte, že to nebude nic jednoduchého.

Nejsou nájemní byty

Hledáte pronájem? Pak se připravte, že to nebude nic jednoduchého. Byty rychle z trhu mizí a majitelé si pečlivě vybírají, komu nemovitost poskytnou. Ceny nájmů tak letí vzhůru o desítky procent. Kdo zaváhá a nekývne na nabídku ihned při prohlídce, má často smůlu. Ukážeme vám, jak postupovat, abyste vysněný pronájem získali.

Tři kamarádky, tři spolubydlící. Už měsíc a půl hledají k pronájmu byt. A zatím stále neúspěšně. „Je to těžší, než jsem si představovaly. Věděly jsme, že ta situace v Praze není jednoduchá, ale že až takhle, to jsme si nepředstavovaly,“ uvedla Sára.

Z nároků musely slevit, stačí jim jen tři neprůchozí pokoje. „Je jedno jak veliký, i když by byly malinké, hlavně neprůchozí,“ podotkla. Ostatní požadavky vzaly za své. „Naše původní představa byla, že bychom chtěly byt na Vinohradech, blízko metra A, ale teď už budeme rády, když se nějak rozumně dostaneme do práce. Lokalita nebo blízkost do práce už padla,“ dodala Sára.

Situace na trhu s nájmy se dramatizuje, drahé hypotéky ženou lidi do nájemního bydlení. A ceny rostou. Pronájem šedesátimetrového bytu v Praze už vyjde skoro o čtvrtinu dráž než loni – na 22 048 korun. Druhé nejrychlejší zdražení pronájmu se odehrálo v Pardubicích, kde za stejně velký byt jako v Praze zaplatíte v průměru 13 957 korun.

„Bývalo zvykem, že pražský byt 2+kk jste sehnali kolem čtrnácti tisíc. Teď se bavíme o tom, že horko těžko seženete takový byt pod dvacet tisíc korun,“ uvedl makléř Jan Martina. Zájem o pronájmy dramaticky roste a každá nová nabídka je do tří dnů pryč.

Pozor na kauce

„Kdybychom se podívali na situaci oproti předchozímu měsíci, tak tam je nárůst čtyřicet procent. Od začátku roku se zájem zečtyřnásobil,“ přiblížil ředitel Bezrealitky.cz Jan Škrabánek. Některé realitky už dokonce mají manuál, jak si vysněný byt nenechat utéct. „Když je člověk na prohlídce, tak by měl být připraven na nabídku kývnout,“ uvedl Škrabánek.

Kromě rychlosti by zájemci měli předem majiteli poskytnout co nejvíc informací, tedy kdo bude v bytě bydlet, zda jde o studenta, rodinu se psem či spolubydlící. A připravit se na vysokou kauci. Někteří pronajímatelé už chtějí jako kauci dva nájmy. A nájem na první měsíc platíte obvykle předem. U bytu za dvacet tisíc korun měsíčně, si tedy do začátku musíte připravit šedesát tisíc korun.

Tagy: