Dvakrát vyšší platby za energie, než jaký má důchod. Seniorce přišla šokující suma za zálohy

Seniorka, které přišla nemyslitelná suma za zálohy

Paní nemá na energie

Zálohy na energie stoupají všem odběratelům. Někteří ale musejí řešit, že částky, které mají nově platit, jsou vyšší, než jaký mají příjem, respektive důchod. Marii Liškové dodavatel vyměřil téměř dvakrát vyšší sumu, než představuje její měsíční důchod.

Marie Lišková je celý život u jednoho odběratele, nikdy s ním podle svých slov neměla problémy, až nyní, kdy jí přišly nové zálohy na energie. „Teď mám platit přes 23 tisíc za plyn a 4 tisíce za elektriku. No a důchod mám kolem 17 tisíc,“ posteskla si důchodkyně.

Paní Lišková protopila za loňský rok 31 tisíc, nové zálohy jí ročně vycházejí na 270 tisíc. Tedy téměř desetinásobek. K tomu, aby je mohla zaplatit, by potřebovala dvakrát tak vysoký důchod. Případu nechtěl věřit ani ministr práce a sociální věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Kdyby to byla skutečně pravda, což se mi nezdá, tak by tato žena měla nárok jak na příspěvek na bydlení, tak na nedoplatek na bydlení, aby situaci mohla řešit v rámci okamžité mimořádné pomoci,“ sdělil ministr.

Seniorka se proto obrátila na obecní úřad v Drahelčicích u Prahy. „Kontaktovali jsme ministerstvo práce, úředníci nás ale odkázali na ministerstvo průmyslu a na energetické lince nám řekli, že si máme s dodavatelem vyřídit snížení záloh,“ uvedla starostka obce Petra Ďuránová.

„Máme sjednanou schůzku se společností Innogy, která přislíbila snížení záloh přibližně o jednu třetinu. Dále jsem zkontaktovali úřad práce s tím, aby jeho zaměstnanci pomohli paní vyplnit příspěvek na bydlení, aby měla z čeho žít,“ doplnila starostka. Žádost ale nelze vyplnit on-line, což znamená pro paní Liškovou komplikovanou cestu na úřad práce.

V případě, že se lidem zvýší zálohy za energie na částku, která se jim zdá příliš vysoká, ministerstvo průmyslu radí obrátit se i na Energetický regulační úřad, který má prověřit, zda má dodavatel na tak vysoké zálohy nárok.

Tagy: