Kdybychom měli plnit všechny cíle Green Dealu, bude to armagedon, varoval odborník

Hostem pořadu Co na to vaše peněženka byl Michal Macenauer, ředitel strategie poradenské společnosti v energetice EGÚ Brno

K VĚCI 3.11.2023

Kdybychom měli plnit vše k dosažení cílů Green Dealu, bude to neufinancovatelný armagedon, varoval v pořadu K věci na CNN Prima NEWS Michal Macenauer, ředitel strategie poradenské energetické společnosti EGÚ Brno. Evropská unie však podle něj své cíle nedodrží, právě kvůli jejich nerealistickému nastavení. Lidé si podle něj přejí šetrnější přístup k životnímu prostředí, změny je však třeba dělat pozvolněji.

Současné unijní tempo v posilování obnovitelných zdrojů v energetickém mixu není udržitelné, domnívá se Macenauer. „Kdyby to pokračovalo tímto tempem a skutečně bychom měli splnit všechny cíle roadmap Green Dealu (vymezení dílčích cílů a milníků, pozn. red.), říkám na rovinu, že to bude armagedon. To se nedá ufinancovat. Nicméně si nemyslím, že to tím tempem půjde,“ konstatoval.

K TÉMATU: Dražší elektřina bude pro zákazníky tvrdý náraz. Opozice chce peklo, vláda spoléhá na burzu

Lidé podle něj o modernizaci energetiky stojí, ovšem v pozvolnějším tempu: „Lidé vám řeknou, že chtějí menší emise. Velká část nákladů na nové technologie je už jakoby pokryta tím, co jsme za minulé roky nastřádali při zpoplatňování emisí. Myslím, že nakonec vox populi určí, jakým tempem se má dekarbonizovat. A nebude to rychlostí, o jakou dnes usilují Evropská komise nebo Evropská unie.“

Armagedon tedy podle Macenauera v nejbližších letech nepřijde. „Myslím, že se nedodrží cíl navýšení obnovitelných zdrojů ani odklon od uhlí. Německo naprosto nesplní závazky, které si stanovilo, nebudeme v tom rozhodně sami. Bude to na nějaké výjimky celá Evropa,“ odhadl.

„Tempo se prostě z těch snových vizí, že dekarbonizujeme do roku 2050, bude muset dostat na nějakou snesitelnou úroveň. Uvědomme si, že Evropa produkuje nějakých sedm, osm procent světových emisí, musíme se více diplomaticky soustředit na řešení těch zbylých 92, 93 procent,“ doplnil odborník.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Evropa chtěla energie zdražit. A teď se všichni diví, že to nastalo, nechápe Skopeček

Tagy:
emise Evropská unie zdražování energetika Zelená dohoda pro Evropu obnovitelný zdroj Armagedon Michal Macenauer