Pokud budu primátorem Prahy, odejdu ze Sněmovny. Jinak bych se zbláznil, tvrdí Nacher

Kdybych se stal primátorem Prahy, odejdu ze Sněmovny, prohlásil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS lídr kandidátky hnutí ANO a poslanec Patrik Nacher. Kdyby měl zastávat obě funkce, podle svých slov by se zbláznil. S kým by ANO mohlo jít v Praze do koalice? A jak si představuje Nacher další vývoj hlavního města?

Jak chcete změnit Prahu, pokud se stanete primátorem?
Tím, že do vedení Prahy přijde někdo konzistentní, od koho lidé vědí, co mohou očekávat, a kdo celý svůj profesní politický život bojoval za snižování nákladů lidí. A to je shodou náhod teď opravdu hlavním tématem, celostátní téma se stává komunálním.

To, že by byl na magistrátu někdo konzistentní, by byla ta změna? Současný primátor Zdeněk Hřib (Piráti) není konzistentní?
Oni neříkali před volbami, že budou zdražovat všechny poplatky. Před tím se vymlouvali na to, že neumí komunikovat s vládou Andreje Babiše, teď se vymlouvá, že neumí komunikovat s vládou Petra Fialy (ODS). Nevidím tam, že by si Praha z hlediska financí polepšila, kromě částek změnou rozpočtového určení daní, ale to se týkalo všech obcí, které dostávají více peněž z rozpočtu. Je potřeba dokola říkat, že Praha zajišťuje služby a servis pro více lidí, než tu mají trvalé bydliště, a z toho se každý rok vytváří deficit.

Máte i nějakou další vizi změny hlavního města, nebo to bude jen o tom, že budete konzistentní?
To je popis té osoby, protože před volbami ze sebe lidé dělají někoho jiného, než jsou. Takže si myslím, že to je pro lidi důležité, kdo tam kandiduje.

Pak je to ale celý program v oblasti dopravy, bydlení, věcí, které lidi trápí. V centru je to řešení krátkodobého ubytování, což já reálně řeším, ať už jsem v opozici, nebo v koalici, takže to mi nikdo nemůže vyčítat. Tam je krásně vidět přesah do celostátní politiky, bez toho se to celé neobejde. Na sídlištích je to teď otázka bezpečnosti a kultivace prostředí. Takže každá část Prahy potřebuje něco jiného, a to já nabízím.

Na pódiu při zahajování kampaně jste mluvil o bezplatné MHD, o speciálním energetickém tarifu pro Pražany, o tom, že chcete navýšit balíček okamžité pomoci Pražanům. Zní to tak, že si chcete voliče zkrátka koupit.
Ne, tak to není, protože jsme to navrhovali už dřív. Od ledna jsme chtěli, aby se Praha nějakým způsobem postavila k pomoci Pražanům. A koneckonců s balíčkem okamžité pomoci jsme přišli my, Marta Gellová, pak se k tomu připojili kolegové z Praha sobě a stal se z toho materiál zastupitelstva. Praha možnosti má.

A není to zbytečně populistické rozhazování?
Já jsem i řekl, kde na to vezmeme peníze. Stav se musí vrátit před rok 2012, nemůžeme furt vycházet z mylné domněnky, že Praha je bohatá, takže z toho vyplývá, že všichni, kteří žijí v Praze, jsou bohatí. Tak to není, náklady jsou vyšší.

I za předchozího vedení se přidávala nejdřív tisícikoruna, pak i víc, učitelům. Praha ze svého rozpočtu dorovnávala tabulkové platy, protože ve středním školství nabízíte kapacity i pro mnoho studentů ze středních Čech, ale to potom naráží na kapacity, že už nemá kdo a kde učit. Pak hledáme možnosti a jedna z nich je, že stát bude dávat více peněz Praze, která tyto služby zajišťuje nejen pro Pražany, ale i pro široké okolí.

Stejně chci, aby se stát podílel na výstavbě vnitřního obchvatu, jako se to stalo v Brně. Praha je v tomhle vnímaná jako bohatý region, takovou optikou se na to dívají i celostátní politici. A to bych chtěl změnit. Vidím, s jakou složitostí jsem ve Sněmovně minulé roky prosazoval věci, které se týkají jen Prahy, ale bez změny legislativy a finančních toků se pohnout nedá.

Jak dosáhnete toho, aby stát dával Praze více peněz?
Jednáním, o tom to je.

Měl byste sílu na to, abyste to vyjednal? Přeci jen je hnutí ANO v současné době ve Sněmovně v opozici.
Tím, že jsem komunikativní, tak se o to budu maximálně snažit. Současné vedení vystupovalo arogantně a vlastně vůbec nevím, jestli bylo ochotné toto řešit. Vůbec jsem to neslyšel, že by je tohle nějakým způsobem pálilo. Je to o jednání. Doufám, že tu nebudou naschvály, když je ve vedení města jiná strana, než je ve vedení státu, protože to by si politici protiřečili.

Odjakživa říkám, že nechci kumulovat funkce. Pro lidi je to nevysvětlitelné a pro mě, který věci dělá naplno, je to časově nezvládnutelné.

V současné době jste poslanec a zastupitel Prahy za opoziční hnutí ANO. Nechal byste si místo ve Sněmovně, kdybyste se stal primátorem hlavního města?
Určitě ne. V momentě, když bych dostal exekutivní pozici, tedy kdybych byl v radě, primátor, náměstek, radní a podobně, tak bych pustil (post) poslance. Jinak bych to dělat nemohl.

Kvůli tomu, abyste nekumuloval funkce?
No, odjakživa říkám, že nechci kumulovat funkce. Pro lidi je to nevysvětlitelné a pro mě, který věci dělá naplno, je to časově nezvládnutelné.

Kandidát na primátora koalice Spolu Bohuslav Svoboda (ODS) mi minulý týden řekl, že přemýšlí o tom, že kdyby se stal šéfem magistrátu, zůstal by zároveň ve Sněmovně, aby tam mohl prosazovat nějaké věci pro Prahu. Podle něj to tak jednoduše nejde, když v dolní komoře nesedíte. Nepřemýšlel jste nad tím v tomto směru?
V tom má pravdu, to řeším teď, když jsem řadový zastupitel. Kdybych jím zůstal nadále, tak bych si poslanecký mandát ponechal. Ale jde o časovou náročnost v momentě, kdy by se z řadového zastupitele stanete členem exekutivy. To je full time job a já bych se z toho zbláznil, já se znám.

Neumím věci dělat jen tak nebo chodit na různé orgány nebo schůze a jen tak něco odhlasovat. Když už tam jsem, chci něco říct, změnit, navrhnout, posunout to někam. Člověk má mít nějakou sebereflexi a já vím, že bych to nezvládl. Každý to má nastavené jinak, já to nekritizuji.

Bohuslav Svoboda říkal, že by méně spal, aby to stíhal.
Jo, tak možná nechť se poradí s Karlem Havlíčkem (bývalý ministr ANO, který proslul prohlášeními o tom, že dva resorty zvládá díky menšímu množství spánku, pozn. red.), jak na to.

Myslíte si tedy, že budete mít ve Sněmovně tak důrazný hlas jako primátor, i když z ní odejdete? Mluvil jste o tom, že budete chtít vykomunikovat, aby město dostalo od státu více peněz.
To je o zkušenostech, známostech a znalostech procedur. Ve Sněmovně jsem druhé volební období a myslím, že znám procesy, vím, na koho se obrátit jakým způsobem zvýšit pravděpodobnost, že se dobrá věc podaří. Ale pro Prahu budu dál pracovat, i kdybych v exekutivní funkci nebyl.

Místo v čele kandidátky jsem si nevybojoval.

V čele kandidátky hnutí jste měl být už před čtyřmi lety, v referendu si vás sice jako lídra kandidátky zvolili pražští členové hnutí. Nakonec si ale vedení hnutí dosadilo podnikatele Petra Stuchlíka. Mluvilo se o tom, že to bylo dokonce rozhodnutí přímo Andreje Babiše. Jste rád, že jste tentokrát dostal důvěru a vedete kandidátku v Praze?
Z hlediska toho, že se nedělají žádné změny, je člověk rád. Z hlediska toho, že mi přibyla další povinnost a že je to časově náročné, tak upřímně přiznám, že to člověka netěší. Jede v nějakém zaběhlém systému a volební kampaň je velká fyzická i psychická zátěž.

Vybojoval jste si letos místo v čele kandidátky?
Nevybojoval.

Navrhli vás sami od sebe?
Hm. Měl jsem nějakou představu, rozdělil jsem volbu na lídra a na pozici dva až 65 zvlášť, a byl jsem připravený, že když někdo řekne, že ne, že je to zbytečně komplikované, tak odpovím, že fajn, ať si najdou jiného lídra. U sebe jsem to měl vyjasněné.

Koalice musí být díky programové shodě

S kým byste šel v Praze do koalice, kdyby hnutí ANO vyhrálo volby?
Do koalice bych šel a půjdu s tím, kdo má největší programový překryv.

A to je kdo?
To vám teď neřeknu, ale jde o programovou shodu, ne o nějaké vymezování někdy až infantilní. Vážím si hlasů lidí a tyto volby jsou v této chvíli tak neuchopitelné kvůli tomu, že se tam promítá celá řada celostátních témat, že nejen, že nevíme, jak to dopadne, to je před každými volbami, ale v tuto chvíli ani nevíme, kdo se dostane nebo nedostane přes pět procent. Takže takové ty svalnaté výkřiky subjektů, které se pohybují kolem pěti procent, že s tím ano, s tím ne, mi přijdou jako vrchol nepokory. Já takový nejsem.

V současné době jste v Praze v opozici s ODS, šli byste s ní do koalice?
Jak jsem řekl, půjdeme s těmi, se kterými máme překryv.

A máte překryv s ODS?
To si přečtěte v programu.

Vy jste si to nepřečetl?
Já to nebudu říkat ani v pozitivním ani v negativním, za mě jde vždy o program, o vizi, o nějaké pojítko, které je obsahové, nikoliv které je negativně vymezující. Spojím se s někým proto, abych někoho vyřadil – takhle neuvažuji. Spojím se s někým proto, protože s ním mám shodu, jakým způsobem budeme řešit dopravu, jak jednat s developery, se státem a tak dále. Tak by to mělo fungovat, a to by Pražané měli chtít.

Tagy: