Když je svoboda důležitější než cenovka. Krypta odhalí největší výhodu bitcoinu

Snímek z pořadu Krypta

BYZNYS (29)

Investiční tažení za akciemi nebo dluhopisy obyčejně motivuje touha po kvalitním zhodnocení úspor. Pro část investorů do bitcoinu ale není cena aktiva vždy to nejdůležitější. Hlavní je pro takové lidi možnost svobodně nakládat s penězi. O spojení bitcoinu a svobody se v nové epizodě Krypty rozpovídal Václav Holler, zakladatel společnosti Cryfin. Pořad můžete sledovat každý týden ve čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS.

O vynálezu jménem bitcoin se začalo poprvé mluvit v roce 2008. Tedy ve stejné době, kdy ve Spojených státech vrcholila ekonomická krize, která se následně přelila do zbytku světa. Kolaps hypoteční banky Lehman Brothers tehdy centrální banky „vyřešily“ překotným tištěním peněz.

A to právě tvůrce bitcoinu kritizoval – nevypočitatelnou fiskální i monetární politiku, která přivozuje inflaci. I proto má první kryptoměna jasně danou inflační politiku a každý člověk na planetě může dopředu vědět, jakým tempem budou nové digitální mince v oběhu přibývat.

Mimo to dal ale tvůrce bitcoinu lidem do rukou nástroj, pomocí kterého si mohou sami spravovat své vlastní úspory. Bez banky. Bez burzy. Právě oné svobodomyslnosti bitcoinu si mnozí investoři váží nejvíce a dokážou proto překousnout i cenové propady a paniku na trzích. Protože cena nemusí být vždy to nejdůležitější.

O spojení bitcoinu a svobody v pořadu Krypta mluvil Václav Holler, zakladatel společnosti Cryfin. Ten odpovídal také na otázku, jestli budou lidé někdy masově bitcoinem platit.

O pořadu Krypta

Kryptoměny patří mezi nejrizikovější investice, které definuje vysoká volatilita. Pořad Krypta má za cíl přístupnou a srozumitelnou formou zvýšit povědomí o bitcoinu a dalších digitálních mincích, které jsou dlouhá léta spojeny s řadou kontroverzí a mýtů.

Jde o první audiovizuální pořad o kryptoměnách v Česku, se kterým přichází velké médium. K 1. září roku 2022 odstartovala už druhá řada tohoto projektu.

Pořad Krypta sledujte každý čtvrtek ve 14:40 na CNN Prima NEWS nebo na webu cnn.iprima.cz, kde najdete odvysílané díly také ze záznamu.

Tagy: